Λοβέρδος: «τέλος η συνταγογράφηση για όλους τους γιατρούς αν…»

  • Iatropedia
Σε διακοπή της ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς είναι πιθανό να προχωρήσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος λίγο πριν τις εκλογές.

Αφορμή η διαπίστωση ότι πολλοί γιατροί αρνούνται να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς χωρίς χρήματα, αλλά ταυτόχρονα συνταγογραφούν κανονικά καθώς είχε δοθεί το δικαίωμα σε όλους να γράφουν φάρμακα ανεξάρτητα εάν έχουν ή όχι σύμβαση με το φορέα.

Ο υπουργός Υγείας όπως επεσήμανε σε δηλώσεις του, μπορεί να εισηγηθεί το μέτρο και στον επόμενο υπουργό Υγείας δεδομένου ότι παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί γιατροί να αποφεύγουν την δέσμευση με τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας όμως ταυτόχρονα να μπορούν να συνταγογραφούν ηλεκτρονικά όλα τα φάρμακα στους ασθενείς τους.

Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό: «ή στις περιοχές αυτές θα κόψουμε τελείως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τους γιατρούς, ή θα συμβάλλεσαι με τον ΕΟΠΥΥ, ή δεν συνταγογραφείς για τον ΕΟΠΥΥ και μένεις απ’ έξω, ή θα κόψουμε τελείως την δυνατότητα συνταγογράφησης για τον ΕΟΠΥΥ και την ηλεκτρονική από τους γιατρούς της ειδικότητας που εκφράζουν απροθυμία. Και θα τους πούμε κύριοι ωραία, μείνετε απ' έξω και όποιος συμβάλλεται με τον ΕΟΠΥΥ, συνταγογραφεί για τον ΕΟΠΥΥ, οπότε έτσι θα το τελειώσουμε το θέμα. Γιατί δώσαμε για καλό κάτι που θέλανε χρόνια οι γιατροί. Δώσαμε για καλό σε αυτούς, με προϋπόθεση ότι έχουν έναν υπολογιστή, να μπαίνουν στα θέματα της συνταγογράφησης για τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς να είναι συμβεβλημένοι, και αυτό σε κάποιες περιοχές μας κόστισε να μην έρχονται γιατροί ορισμένων ειδικοτήτων, αφού σου λέει μένοντας απ' έξω έχω και στο χέρι τα λεφτά και θα τους συνταγογραφώ με συνταγές που θα γίνονται δεκτές από τον ΕΟΠΥΥ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές στην Ελλάδα στις οποίες κανείς από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς δεν έχει αποδεχτεί σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι είναι αναγκασμένοι είτε να επισκέπτονται τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είτε να πληρώνουν 20 ευρώ για να εξεταστούν.