Λουκέτο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία: στο δρόμο οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι!

  • Iatropedia
Σε ώρα μηδέν τα τρία μεγαλύτερα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας μας τα οποία μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να βάλουν λουκέτο.Ανάστατοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι συγγενείς των αρρώστων.

Στο δρόμο κινδυνεύουν να βρεθούν εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από κάποια ψυχική νόσο και χρειάζονται νοσηλεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο.

Η υφυπουργός υγείας κ. Ζ .Μακρή σε σχετικό έγγραφό της, που διαβίβασε στην Βουλή οι ψυχιατρικές κλινικές που λειτουργούν σε όλη την χώρα θα καταργηθούν προκειμένου να μετασχηματιστούν σε δίκτυα ανοιχτών κοινοτικών δομών ψυχικής υγείας.

Εξάλλου το σχέδιο αυτό προβλέπεται στο Μνημόνιο Συνεργασίας για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση που έχει υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήδη οι διοικήσεις των ψυχιατρικών νοσοκομείων υποβάλλουν καθημερινά σχετικές προτάσεις στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας για το τι μέλλει γενέσθαι με τους ασθενείς αλλά και τους εργαζόμενους των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Σύμφωνα με στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου υγείας σε όλη την χώρα λειτουργούν 33 Ψυχιατρικές Κλινικές, επτά Παιδοψυχιατρικές Κλινικές, 40 Κέντρα Ψυχικής Υγείας, 18 Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα, μία Μονάδα Εφήβων, 26 Κινητές Μονάδες, 50 Κέντρα Ημέρας, 10 Δομές για Άνοια/alzeheimer, 14 Δομές για Διαταραχές Αυτιστικού Τύπου, 12 Νοσοκομεία Ημέρας, 39 Οικοτροφεία, 94 Ξενώνες, 185 Προστατευμένα Διαμερίσματα, 17 ΚΟΙΣΠΕ (Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης) και 41 Ειδικές Δομές/Υπηρεσίες.

Να σημειωθεί ότι στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Χρήστο Μαντά, κατήγγειλλαν ότι η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει στην κατάργηση των τριών μεγάλων ψυχιατρείων, το ΨΝΑ, το ΨΝΑ «Δρομοκαϊτειο» και το ΨΝΘ χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Έρχονται νέοι κανόνες και φραγμοί για φάρμακα 5 βασικών ασθενειών! Ποιες είναι

Πως το μνημόνιο βλάπτει την ψυχή! Δραματική αύξηση της κατάθλιψης στα χρόνια της κρίσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν