«Λουκέτα» και σε φαρμακευτικές λόγω χρεών του ΕΟΠΥΥ!

  • Iatropedia
Λουκέτα σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις έως τα Χριστούγεννα προβλέπει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) εξαιτίας των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ και γενικά της πολιτείας που μετρούν κάτι χρόνια...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ Κώστα Φρουζή εάν δεν καταβληθεί έστω ένα μέρος των οφειλών τους επόμενους δύο μήνες, μεγάλη μερίδα φαρμακευτικών επιχειρήσεων θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επιβίωσης.

Ο κ.Φρουζής αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παραποιεί τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα, ώστε να μπορεί να προβεί και στις σχετικές περικοπές ενώ την κατηγόρησε ουσιαστικά ως αναποτελεσματική καθώς οι προτεραιότητες που έχει θέσει για την περίοδο 2013-2014 εστιάζουν κυρίως στο φάρμακο με τις υπόλοιπες παραμέτρους του προγράμματος για την υγεία να μοιάζουν στόχοι που δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία όπως για παράδειγμα του ιατρικού τουρισμού.

«Περιμέναμε να ξέρουν πως δουλεύει μια επιχείρηση διότι δεν είναι εποχή για τρέινινγκ… » είπε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Εκτός αυτού ο ΣΦΕΕ ζητά άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό ώστε να τεθούν με λεπτομέρεια όλα τα προβλήματα του κλάδου διότι όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος: «η κατάσταση είναι πια εκτός ελέγχου» προειδοποιώντας ότι ασθενείς και επιχειρήσεις έχουν φτάσει σε ακραία σημεία αντοχής και επιβίωσης.

Την απόφαση αυτή έλαβε ομόφωνα η γενική συνέλευση του ΣΦΕΕ. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έκαναν λόγο για νοσηρό κλίμα, το οποίο επιβαρύνεται διαρκώς χωρίς λόγο από νέα, οριζόντια μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας.

Να σημειωθεί ότι το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δις ευρώ. Την τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006, όπως υπογραμμίζει ο ΣΦΕΕ ενώ από τότε σωρεύονται χρέη, τα οποία δεν αποπληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος.

Επίσης η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007 – 2009 οδήγησε, τελικά, σε «κούρεμα» των ομολόγων και ζημιά 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις επιχειρήσεις τους, για το οποίο και ζητούν αποζημίωση.