Λοιμωξιολόγοι: Αν αυξηθεί η διασπορά του κορονοϊού θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολιασμών

  • Γιάννα Σουλάκη
Τα χαμηλά -και σε βραδέως πτωτική πορεία- νούμερα της πανδημίας δεν καθησυχάζουν τους λοιμωξιολόγους, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να δώσουν “πράσινο φως” για το επιπλέον άνοιγμα της κοινωνίας. Οι φόβοι παραμένουν, καθώς μεταξύ άλλων συνδέονται σε μεγάλο βαθμό και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων ετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, να εισηγηθεί για την επαναλειτουργία Γυμνασίων και Λυκείων, καθώς και των πρακτορείων του ΟΠΑΠ. Η αγωνία ωστόσο, των ειδικών κορυφώνεται, για το εάν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τη μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα.

Είναι γνωστό ότι όσες περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουμε, τόσο αυξάνεται το ρίσκο της διασποράς. Και παρά το γεγονός ότι ο δείκτης μεταδοτικότητας (R) σήμερα βρίσκεται λίγο κάτω από τη μονάδα -το οποίο θεωρείται ασφαλές όριο- η αύξηση θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ αρνητική, όχι μόνο για το Σύστημα Υγείας, αλλά ακόμη και για το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Δείτε επίσης: Συνεδρίαση Λοιμωξιολόγων: Αναμένεται “πράσινο φως” για Γυμνάσια – Λύκεια ίσως και τη Δευτέρα 25/1

Η αύξηση του δείκτη R βάζει σε κίνδυνο το όφελος του εμβολιασμού

Η προσπάθεια να παραμείνει η μεταδοτικότητα σε χαμηλά επίπεδα, συνδέεται με το θέμα των εμβολιασμών. Όσο μεγαλύτερη είναι η μεταδοτικότητα, τόσο μειώνεται το όφελος των εμβολίων.

Αυτό ανέφερε στην ομιλία της στο συνέδριο “COVID-19 Vaccines-Moving Forward”, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδηµιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του ΕΚΠΑ, Βάνα Σύψα:

“Όσο πιο ψηλά είναι τα επίπεδα μετάδοσης, τόσο πιο δύσκολο είναι με τον εμβολιασμό να πετύχουμε το όφελος που θέλουμε να πετύχουμε. Όταν η μετάδοση στον πληθυσμό είναι σε πιο μέτρια επίπεδα, τότε το όφελος από τον εμβολιασμό είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς επιτυγχάνουμε πολύ μεγαλύτερη μείωση στα κρούσματα και στους θανάτους”, τόνισε η καθηγήτρια.

Σήμερα ο δείκτης R, στη βόρεια Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται γύρω στο 0,85, ενώ στη νότια Ελλάδα στο 0,95 με 1.

Τι έδειξε μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο

Μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο για την άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (μάσκες, μέτρα φυσικής απόστασης, πλύσιμο χεριών) και τη μείωση του οφέλους του εμβολιασμού, παρουσίασε στο ίδιο συνέδριο η Καθηγήτρια Βάνα Σύψα. Σύμφωνα με την έρευνα, από τη στιγμή που χαλαρώνουν τα μέτρα αυτά, ο δείκτης (R) μπορεί να αυξηθεί στο 1,4 και μαζί του και ο αριθμός των θανάτων.

Στην ομιλία της η κυρία Βάνα Σύψα, εξήγησε: “Αν η άρση των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων γίνει σχετικά νωρίς, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των θανάτων θα ακολουθήσει αυξητική πορεία. Αντίθετα, όσο πιο αργά γίνει η άρση των μέτρων και το R διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα -κι επειδή βαθμιαία θα έχει εμβολιαστεί και άλλο μέρος του πληθυσμού και θα έχει προχωρήσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων- τότε ο αριθμός των θανάτων θα είναι πολύ μικρότερος”

Ο δείκτης μεταδοτικότητας παρακολουθείται καθημερινά, σύμφωνα με τον Καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου:

“Παρακολουθούμε καθημερινά τον συντελεστή μεταδοτικότητας. Αν πάει στο 1,2 ούτως ή άλλως σε όλη την Ελλάδα θα έχουμε θέμα. Δεν είναι μόνο για τα εμβόλια. Τώρα είναι στην Βόρεια Ελλάδα, είναι στο 0,8 στη Νότια Ελλάδα είναι κοντά στο 0,95 και το 1. Ανεβοκατεβαίνει σε αυτά τα όρια, λίγο κάτω από τη μονάδα”, τονίζει.

Σε κάθε περίπτωση επιστήμονες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει σε κάθε τόνο, ότι με την παραμικρή αύξηση της μεταδοτικότητας και των νέων λοιμώξεων στην Ελλάδα, δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα, θα ξανακλείσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν