Λόγια της… «πρύμνης»

  • Iatropedia
Τα ωραία, καλοσχηματισμένα οπίσθια ανέκαθεν συγκέντρωναν τα βλέμματα ανδρών και γυναικών. Ωστόσο δεν είναι μόνο για να τα θαυμάζουμε ή για να καθόμαστε. Μήπως είναι ώρα να… ακούσουμε τί έχουν να μας πουν για την υγεία μας;

Τα οπίσθιά μας μπορούν να πουν πολλά για την υγεία μας, αρκεί να ξέρουμε να ερμηνεύσουμε τα σημάδια για να δούμε τί να προσέξουμε, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, αυτό το συχνά αντικείμενο σκωπτικών σχολίων σημείο της ανατομίας μας είναι σε θέση να μας προειδοποιήσει για προβλήματα υγείας –από κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη και καρδιακών παθήσεων μέχρι ότι είναι ώρα να αλλάξουμε τις διαιτητικές μας συνήθειες!

Οι ερευνητές διεπίστωσαν στενή σχέση μεταξύ του σχήματος των γυναικείων οπισθίων και του κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη και καρδιακής νόσου. Η συνολική κατανομή σωματικού λίπους λειτουργεί ως δείκτης υγείας αλλά το λίπος δεν κατανέμεται εξίσου στο σώμα. Για παράδειγμα, επιπλέον λίπος στον θώρακα μπορεί να είναι σημάδι κινδύνου λόγω γειτνίασης με την καρδιά, αυξάνοντας την πιθανότητα καρδιακής προσβολής. Λίγο παραπάνω λίπος στους μηρούς και τα οπίσθια όμως είναι σημάδι καλής υγείας, επισημαίνουν, αφού έτσι παγιδεύονται λιπαρά οξέα που αν πήγαιναν στο ήπαρ ή τις αρτηρίες θα οδηγούσαν αργά ή γρήγορα σε διαβήτη είτε κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Οι αιμορροΐδες, κατάσταση γνώριμη περίπου στο μισό του συνόλου των ενηλίκων γύρω στα 50, συνήθως σημαίνει έλλειψη φυτικών ινών στην διατροφή. Ώρα λοιπόν για αλλαγές στο μενού. Μπορεί όμως να οφείλεται και στην παχυσαρκία, οπότε το μήνυμα που έρχεται από πίσω είναι «δίαιτα τώρα» και αλλαγή του τρόπου ζωής.

Η θυλακίτιδα –η φλεγμονή του θύλακα της τρίχας και κατ’ επέκταση του δέρματος στην πάσχουσα περιοχή λόγω βακτηριακής ή μυκητιακής λοίμωξης– είναι ένα ακόμη σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά. Συνήθως εμφανίζεται στους γλουτούς και στο άνω μέρος των μηρών αλλά μπορεί να βρεθεί και σε άλλες περιοχές του σώματος. Η κατάσταση είναι δυσάρεστη και ενοχλητική και ίσως υποδηλώνει πως κάποιο ύφασμα ερεθίζει το δέρμα ή ότι απλώς πρέπει να αλλάξετε ξυραφάκι. Αν το πρόβλημα δεν φύγει σε λίγες μέρες, η επίσκεψη στον δερματολόγο είναι το επόμενο βήμα.

Η αλλαγή του σχήματος των οπισθίων πάλι, ενδεχομένως μαρτυρά την αποδυνάμωση ορισμένων μυών. Το «κρέμασμα» ειδικά, ίσως κρύβει πρόβλημα στους ραχιαίους μύες που συμβάλλουν στην σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης καθώς η αποδυνάμωσή τους επηρεάζει την φυσική καμπύλη στη βάση της πλάτης. Επίσης, αν οι γοφοί δείχνουν λίγο «βαριοί» παρά πεσμένοι, μάλλον είναι καλή ιδέα να ελέγξετε τα πόδια σας: τα αδύναμα πόδια εξωθούν τα οστά των μηρών προς τα εμπρός και έξω, κάνοντας τους γοφούς να δείχνουν διαφορετικοί. Ας προσέξουμε τι λένε τα οπίσθιά μας, προφανώς δεν είναι χρήσιμα μόνο για να καθόμαστε!