Λήξη συναγερμού! Με ελονοσία τελικά και όχι με Έμπολα τα ύποπτα κρούσματα!

  • Iatropedia
Με ελονοσία τελικά διεγνώσθηκαν και οι δυοΈλληνες που επέστρεψαν στην χώρα μας από το Λάγος και εκδήλωσαν τα ύποπτα συμπτώματα για λοίμωξη από τον ιό Έμπολα. Σε κόκκινο συναγερμό οι υγειονομικές αρχές της Ελλάδας

Λόγω της επιδημίας που ενδημεί στις χώρες της Αφρικής οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας υποβάλλουν σε εξετάσεις κάθε περιστατικό που εμφανίζει συμπτώματα αιμορραγικού πυρετού.

Για αυτό το λόγο όποιος ταξιδιώτης προερχόμενος από τις χώρες της Αφρικής εκδηλώνει τα ύποπτα σημάδια μεταφέρεται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας τα οποία διαθέτουν ειδικό θάλαμο απομόνωσης για τέτοια κρούσματα.

Ένα από αυτά είναι και το νοσοκομείο Σωτηρία, στο οποίο μεταφέρθηκε είναι και ένας Έλληνας που ήρθε στην χώρα μας από το Λάγος με τα ύποπτα συμπτώματα.

Ο ασθενής υποβλήθηκε σε όλες τις ειδικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχει νοσήσει από τον θανατηφόρο ιό. Τελικά οι αιματολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι πάσχει από ελονοσία και όχι από τον ιό του Έμπολα.

ελονοσία και το δεύτερο ύποπτο κρούσμα

Την ίδια στιγμή στο νοσοκομείο Σωτηρία νοσηλεύεται ένας Έλληνας που ταξίδεψε από τη Λιβύη στην χώρα μας καθώς παρουσιάζει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του ιού Εμπολα. Στο νοσoκομείο υποβλήθηκε σε όλες τις ειδικές εξετάσεις οι οποίες έδειξαν ότι έχει νοσήσει από ελονοσία.

Σε ανακοίνωση του το υπουργειο υγείας επισημαίνει ότι μετά από λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, εξετάστηκε και ελήφθη λεπτομερές ιστορικό και εργαστηριακός έλεγχος ο οποίος ανέδειξε την παρουσία ελονοσίας, προσθέτοντας, ότι το περιστατικό δεν είχε επιδημιολογικά κριτήρια επαφής με άλλο περιστατικό Ebola και θεωρείται μηδενικού κινδύνου για μόλυνση από τον ιό.

Εν τω μεταξύ, όπως διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας, άμεσα ανταποκρίθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, Ε.Κ.ΕΠ.Υ, νοσοκομεία και εργαστηριακά Κέντρα Αναφοράς) στην περίπτωση του προερχόμενου από τη Νιγηρία περιστατικού με εμπύρετο νόσημα, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για την παρουσία του ιού Ebola.

Πάντως οι υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας μας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να εντοπίζουν τα ύποπτα κρούσματα και να τα θέτουν σε περαιτέρω διερεύνηση.

συσκέψεις υπουργείο υγείας- ΚΕΕΛΠΝΟ

Στο υπουργείο υγείας αλλά και στο ΚΕΕΛΠΝΟ πραγματοποιούνται συνεχόμενες συσκέψεις προκειμένου να επικαιροποιούνται τα μέτρα.

Μάλιστα οι ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλό βαθμό επικινδυνότητας σε ότι αφορά τον κίνδυνο εισόδου του ιού, καθώς δεν υπάρχει απ΄ ευθείας αεροπορική σύνδεση με τις δυτικοαφρικανικές χώρες.

Πάραυτα κρίνεται σκόπιμο να αυστηροποιηθούν οι ταξιδιωτικές οδηγίες προς τον γενικό πληθυσμό, να ενισχυθεί το επίπεδο ετοιμότητας στις πύλες εισόδου της χώρας, ειδικότερα σε ότι αφορά το μεταναστευτικό πληθυσμό και τέλος να επαναπροσδιορισθεί λεπτομερώς ο σχεδιασμός διαχείρισης ενδεχόμενου ύποπτου περιστατικού.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάταιο επαναπατρισμός τυχόν κρουσμάτων όπως συνιστά ο ΠΟΥ.