«Ληστρικό» χαρακτηρίζουν από τον ΙΣΑ το νέο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα- Στα «κάγκελα» και οι φυσικοθεραπευτές

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, "θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα ενάντια στα ειδεχθή μέτρα που οδηγούν στην εξαθλίωση τον επιστημονικό κόσμο της χώρας και παραδίδουν την υγεία στα επιχειρηματικά συμφέροντα". Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών προτίθεται επίσης να προσφύγει στην Δικαιοσύνη καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το προεδρείο του, "το κράτος γίνεται συνέταιρος, απομυζά το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματος και μας αφήνει ψίχουλα".

Το Δ.Σ. του ΙΣΑ, εξέφρασε για άλλη μια φορά την αγανάκτησή του για το νέο σύστημα που οδηγεί σε άμεση δήμευση του εισοδήματος των γιατρών σε ποσοστό που ξεπερνά το 75% και αποφάσισε ομοφώνως αφενός να χρησιμοποιήσει όλα τα ένδικα μέσα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και αφετέρου την κατά μέτωπο σύγκρουση με όσους συνυπογράφουν την θανατική καταδίκη του επιστημονικού κόσμου της χώρας και προτίθενται να παραδώσουν την υγεία στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης μίλησε για ιστορικές στιγμές και αναφέρθηκε στο χρέος που έχει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών να δώσει μάχη για ν αποτρέψει την καταστροφή του επιστημόνων και κατά επέκταση του ασφαλιστικού και υγειονομικού συστήματος της χώρας. Ειδικότερα ο κ. Πατούλης ανέφερε τα εξής:

«Ο ΙΣΑ βρίσκεται θα δώσει μάχη για να αποτρέψει τη εφαρμογή αυτού του κοινωνικά ανάλγητου ασφαλιστικού και φορολογικού συστήματος που οδηγεί στην επαγγελματική και οικονομική εξόντωση τους ασφαλισμένους ενώ απειλεί την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η εφαρμογή των μέτρων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο της πλειοψηφίας των ιατρείων και ειδικά των νεότερων επιστημόνων οι οποίοι βάλλονται περισσότερο. Θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα για να επιτρέψουμε την καταστροφή του επιστημονικού κόσμου της χώρας και την παράδοση της υγείας στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.»

Ο ΙΣΑ αποφάσισε την κλιμάκωση των ενεργειών και των παρεμβάσεών του το επόμενο χρονικό διάστημα και μεταξύ των άλλων προγραμματίζει τα εξής:

Προετοιμάζει σειρά ένδικων παρεμβάσεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Καλεί τους εκπροσώπους των επιστημονικών και επαγγελματικών ενώσεων και των φορέων σε έκτακτη συγκέντρωση στα γραφεία του ΙΣΑ ,στις 25-1-2017
Θα διοργανώσει μεγάλη πανιατρική συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο ,στις 4/2/2017 στο πλαίσιο της οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις.

Την ίδια ώρα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών ξεκαθαρίζει ότι θα προσβάλει στα δικαστήρια τον νέο νόμο για το ασφαλιστικό…

Και εξηγεί σε ανακοίνωσή του:

Το θέμα αυτό το οποίο αφορά τον καθορισμό των ασφαλιστικών εισφορών για το 2017 με βάση το φορολογητέο εισόδημα του 2015, μετά την Υπουργική Aπόφαση και των εγκυκλίων που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στην έκτακτη  συνεδρίαση του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ.Φ, η οποία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Το Κ.Δ.Σ αποφάσισε ομόφωνα να εξουσιοδοτήσει τον νομικό σύμβουλο, προκειμένου να διερευνήσει τον πλέον ορθό τρόπο προσβολής του νόμου, σε συνεργασία με τους άλλους επιστημονικούς κλάδους, που επίσης θίγονται από τον συγκεκριμένο νόμο.

Από την πρώτη στιγμή που διαφάνηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να ψηφίσει τον συγκεκριμένο νόμο (πριν από 1 χρόνο), ο Π.Σ.Φ συμμετείχε στις εκδηλώσεις αντίδρασης κατά του νόμου, μαζί με τους άλλους επιστημονικούς φορείς, τονίζοντας πόσο άδικος είναι ο νέος νόμος, καθώς δεν είναι ανταποδοτικές οι αυξημένες εισφορές, καθώς και πόσο θα επηρεάσει στην αύξηση της φοροδιαφυγής, καθώς δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στους φοροδιαφεύγοντες.

Η πλειονότητα των ελευθεροεπαγγελματιών φυσικοθεραπευτών έχει απόλυτα δηλωθέντα πραγματικά εισοδήματα, λόγω ΕΟΠΥΥ, και μάλιστα όχι μόνο δεν μπορεί να φοροδιαφεύγει, αλλά θα υπολογίζεται ασφαλιστική εισφορά σε εκδοθέντα τιμολόγια προς τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία  δεν έχουν εισπραχθεί.

Τέλος, σε συνδυασμό με την φορολογία, το κράτος καθίσταται συνέταιρος του επαγγελματία που θα του απομυζά το μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματος και θα του αφήνει ΄΄ψίχουλα΄΄ για να καλύψει τις υποχρεώσεις του και να ζήσει την οικογένειά του.