Λύση στα χρονίζοντα προβλήματά τους ζητούν οι κλινικάρχες- Έχουν πληρωθεί μόνο 27 μήνες για το 2015

  • Iatropedia
"Οι ιδιωτικές κλινικές λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, ανύπαρκτης ρευστότητας, ακροβατώντας στο κενό, ως συνέπεια της παύσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ, που είναι αποτέλεσμα της μη καταβολής στον ΕΟΠΥΥ, εντελώς παράνομα, των εισφορών υγείας, ακόμη και της νέας θεσμοθετημένης εισφοράς υπερ ΕΟΠΥΥ, χωρίς η ελάχιστη κρατική επιχορήγηση να είναι δυνατή για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Οργανισμού, σε συνδυασμό με την αλλαγή της πιστωτικής πολιτικής των προμηθευτών σε μετρητοίς...". Αυτά αναφέρουν μεταξύ άλλων σε επιστολή τους προς τον Θάνο Δημόπουλο και άλλους δύο υπουργούς, οι κλινικάρχες.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας, ώστε να αναζητηθεί λύση, πιθανώς με έκτακτη κρατική επιχορήγηση εντός Σεπτεμβρίου ζητούν οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών κλινικών με επιστολή που απέστειλαν στους υπηρεσιακούς υπουργούς.

Η Πανελλήνια 'Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών τονίζει ότι ένας υγιής και συνεπής κατά τα άλλα κλάδος, οδηγείται σε δυσπραγία και σε αναστολή των μονάδων λειτουργίας του, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της στάσης πληρωμών του ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, για το 2015 οι επιχειρήσεις έχουν πληρωθεί μέχρι στιγμής, μόνο τους 2,7 μήνες, όπως αναφέρουν.

Αναλυτικά, η επιστολή της ΠΕΙΚ προς τους υπουργούς έχει ως εξής:

«Διανύουμε τον μήνα Σεπτέμβριο και έχουμε πληρωθεί προκαταβολή 90% των μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2015, δηλαδή 2,7 μήνες στους 8. Στις οφειλές του Οργανισμού δεν πρέπει να ξεχνάμε το 10% όλου του 2012 και τους 6+6 μήνες για το 2013 και 2014 που δεν έχουν αποδοθεί συμψηφίζοντας τα ποσά αυτά με τα ληστρικά μέτρα των rebates and claw back.

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί

Αδυνατούμε να συνεχίσουμε την προσφορά των υπηρεσιών μας. Ένας κλάδος συνεπής επι δεκαετίες στις υποχρεώσεις του προς το προσωπικό, τους προμηθευτές, τις ασφαλιστικές και φορολογικές του υποχρεώσεις, οδηγείται καθημερινά σε αναστολή λειτουργίας μονάδων του με ιστορία δεκαετιών σε ποιοτική προσφορά υπηρεσιών υγείας στους Ελληνες ασθενείς, συντελώντας στην αύξηση της ανεργίας.

Ζητούμε την άμεση συνάντηση μαζί σας προκειμένου να βρεθεί λύση, πιθανώς με έκτακτη κρατική επιχορήγηση, ώστε μέσα στο Σεπτέμβριο να καταβληθούν οφειλές 2 μηνών προς όλους τους παρόχους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν