Λιποβαρή βρέφη και αύξηση της παιδικής θνησιμότητας λόγω της κρίσης στην ΕΕ

  • Iatropedia
Θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα επλήγησαν σε Ελλάδα, Κύπρο, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία με τις πολιτικές λιτότητας που μεταξύ άλλων κλάδων, χτύπησαν "αλύπητα" και την Υγεία... Αυτό δείχνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που δημοσιεύτηκε στην έγκυρη ιατρική επιθεώρηση The Lancet .

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η οικονομική κρίση στην ΕΕ και η μείωση των δημοσίων δαπανών για την Υγεία οδήγησαν όχι μόνο στην ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε τεράστια προβλήματα πρόσβασης των πολιτών σε δομές Υγείας στο υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο.

Έρευνα που εκπονήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει την επιδείνωση σε επτά χώρες: Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

Το EurActiv.gr, το site της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύει την έκθεση αυτή αναφέροντας ότι στην Ελλάδα η συμφωνία με τους δανειστές μετατόπισε το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης από το κράτος στον ασθενή!

Εξάλλου, είχαμε αύξηση κατά 45% των αυτοκτονιών, κάποιες εκ των οποίων θεωρούνται έμμεση συνέπεια των περικοπών στην υγεία δραματική υποβάθμιση στην υγεία των παιδιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία:

-ο αριθμός των μωρών που γεννιούνται λιποβαρή αυξήθηκε κατά 19%

– ο αριθμός των παιδιών που πεθαίνουν κατά τον τοκετό αυξήθηκε κατά 21%.

-το 2012, 570.000 ασθενείς ήταν στη λίστα αναμονής για χειρουργείο στην Ισπανία και 480.000 στην Ιρλανδία. Στην δε Κύπρο, ασθενείς ήταν ακόμα και επτά μήνες στη λίστα αναμονής!