Λιγότερο αλάτι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου

  • Iatropedia
Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει επικίνδυνα τις πιθανότητες για καρκίνο του στομάχου, υποστηρίζουν επιστήμονες, παραλληλίζοντας την απειλή με αυτήν του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, τον γνωστότερο παράγοντα υψηλού ρίσκου για εκδήλωση της νόσου.

Είναι πλέον επίσημο: οι επιστήμονες συνδέουν ευθέως το πολύ αλάτι στην διατροφή με το ενδεχόμενο καρκίνου του στομάχου –ένα ενδεχόμενο που κανείς δεν θα πρέπει να πάρει αψήφιστα. Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περίπου 800.000 άνθρωποι διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου η οποία είναι δύσκολο να εντοπισθεί. Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζων Άθερτον της Επιστημονικής Επιτροπής UEG, ο συνδυασμός υψηλής πρόσληψης αλατιού και ελικοβακτηρίου του πυλωρού μπορεί να αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνος καθώς το αλάτι φαίνεται να ευνοεί την ανάπτυξή του, καθιστώντας το περισσότερο τοξικό για τα κύτταρα στο στομάχι. Η διεξαχθείσα πανευρωπαϊκή έρευνα για την υγεία του πεπτικού αναφέρει ότι μόνο το 2012 σημειώθηκαν πάνω από 80.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου στις χώρες της Ε.Ε, με τους άνδρες να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο από τις γυναίκες.

Η λοίμωξη από το ένοχο βακτήριο συνήθως συμβαίνει στην παιδική ηλικία και επειδή δεν είναι εύκολο να εντοπισθεί βρίσκεται πίσω από τα ¾ των περιπτώσεων αυτού του καρκίνου. Τώρα βρέθηκε ότι το πολύ αλάτι παίζει επίσης ρόλο, συμβάλλοντας στο ¼ των σχετικών περιπτώσεων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά όχι πάνω από 5 γραμμ. αλατιού (λιγότερο από ένα κουταλάκι του γλυκού) καθημερινά αλλά αυτό μοιάζει ανέφικτο αφού αλάτι βρίσκεται σε μια ευρεία ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων, στο ψωμί, σε σάλτσες κλπ. Όσοι ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν ψωνίζουν, επιλέγοντας τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και να αποφεύγουν να το βάζουν στο μαγείρεμα ή στο τραπέζι τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν