Λεβάντα και δενδρολίβανο προλαμβάνουν το Αλτσχάϊμερ

  • Iatropedia
Απλώς και μόνο μυρίζοντας κανείς δενδρολίβανο και λεβάντα, μπορεί να ενισχύσει την μνήμη του κατά 75%, υποστηρίζουν ερευνητές. Και όχι μόνο αυτό, αλλά μπορεί να γράψει καλύτερα στις εξετάσεις, ιδίως στα μαθηματικά!

Οι «μαγικές» αυτές ιδιότητες των δύο φυτών ήταν γνωστές από την αρχαιότητα στην Ελλάδα και την Ρώμη και ξακουστές από τον Σαίξπηρ, ενώ στην Ρομαντική εποχή θεωρούνταν τα βότανα που δεν σ’ άφηναν να ξεχνάς τους αγαπημένους σου. Μπορεί όμως μόνο με την μυρωδιά να τονώνεται σε τόσο μεγάλο βαθμό η μνήμη; Ο ερευνητής Μαρκ Μος του Πανεπιστημίου Northumbria στην Βρετανία απέδειξε, μετά από μελέτες και πειράματα σε άτομα 75 ετών, ότι ακόμα και αποξηραμένα τα συγκεκριμένα φυτά έχουν την ιδιότητα να στέλνουν κατ’ ευθείαν στον εγκέφαλο με το άρωμά τους πτητικές ουσίες που ονομάζονται τερπένια –οργανικές χημικές ουσίες με αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Αυτές οι ουσίες εισχωρούν στο αίμα κατ’ ευθείαν από την μύτη και τους πνεύμονες και μεταφέρονται άμεσα στον εγκέφαλο. Εκτός από την μνήμη ενισχύουν και την εγρήγορση, ασχέτως ηλικίας, αποτελώντας έτσι προληπτικό μέτρο για την αποφυγή της νόσου Αλτσχάϊμερ. Όσο για τους νέους, αποδείχθηκε ότι τα πάνε πολύ καλύτερα στις εξετάσεις τους με την βοήθεια της μυρωδιάς του δενδρολίβανου και της λεβάντας. Τρία μόνο λεπτά της ώρας εισπνοή των αρωμάτων αυτών, είτε στην φυσική τους μορφή ή σε μορφή αποστάγματος, έχουν άμεσα αποτελέσματα στην ενίσχυση της μνήμης, όπως έδειξαν σαφώς πολλά διαφορετικά και επαναλαμβανόμενα πειράματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ