«Λεφτά υπάρχουν» αλλά όχι για φαρμακοποιούς φαρμακοβιομηχανία και ασθενοφόρα…

  • Iatropedia
Την ώρα που η εκπρόσωποι της ΠΕΦ και του ΣΦΕΕ προσπαθούν αν βρουν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την "χρυσή τομή" για να μην λείψουν ποιοτικά φάρμακα από τους Έλληνες ασθενείς και οι φαρμακοποιοί ετοιμάζονται για νέα Γενική Συνέλευση με "άγριες διαθέσεις" κατά του ΕΟΠΥΥ, οι μηχανικοί στο συνεργείο του ΕΚΑΒ παίρνουν από τα παροπλισμένα 50 ασθενοφόρα του στόλου ανταλλακτικά για να "μπαλώνουν" τα προβλήματα σε αυτά που ακόμα στοιχειωδώς κινούνται...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ασθενοφόρα 20ετίας με αλλαγμένη την μηχανή δύο και τρεις φορές, τελικά ακινητοποιούνται στο χώρο του συνεργείου του ΕΚΑΒ και αποτελούν πηγές γα ανταλλακτικά…

Την ίδια ώρα τα 650 ασθενοφόρα που βρίσκονται ακόμα στον δρόμο έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας μεταξύ 2000 και 2003, με αποτέλεσμα να έχουν «φάει τα ψωμιά τους» καθώς έχουν διανύσει ακόμα και 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα!

Τα πιο σύγχρονα είναι 100 οχήματα που αποκτήθηκαν το 2009 μετά από δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών ενώ εκκρεμεί ακόμα ένας διαγωνισμός για την απόξτηση νέων ασθενοφόρων…

Φαρμακεία

H συνεχιζόμενη μη πληρωμή των τρεχουσών οφειλών από τον ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει πλέον σε οικονομική ασφυξία τα φαρμακεία και όωπς αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή του Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, «οι προσπάθειες του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να διαμοιραστεί το βάρος της καθυστέρησης εξόφλησης και στους άλλους φορείς που εμπλέκονται στο Φάρμακο , απέβησαν άκαρπες».

Μπροστά στο αδιέξοδο, ΠΦΣ δηλώνει κατηγορηματικά πως οι φαρμακοποιοί «αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους προμηθευτές τους με συνέπεια να μην μπορούν να αγοράσουν φάρμακα για τους ασφαλισμένους. Τα χρονικά περιθώρια αντοχής των φαρμακείων εξαντλήθηκαν.

Το ΔΣ του ΠΦΣ συνεδριάζει για όλα τα θέματα του κλάδου που μένουν σε εκκρεμότητα την Τετάρτη 27 Μαΐου, ενώ προγραμματίζεται άμεσα και η Γενική Συνέλευση με τους αντιπροσώπους από ολόκληρη την χώρα, για να ληφθούν οριστικές αποφάσεις με στόχο τις κινητοποιήσεις».

Φαρμακοβιομηχανία

Ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη φαρμακευτική πολιτική, η οποία και θα τονώσει τις ελληνικές παραγωγικές φαρμακοβιομηχανίες και θα δημιουργήσει συνθήκες καλού επιχειρηματικού κλίματος και εξωστρέφειας είναι αναγκαίο αυτή την στιγμή, τονίζουν οι φαρμακοβιομήχανοι που χθες και σήμερα συναντήθηκαν με την ηγεσία του ΥΥΚΑ.

Εξάλλου, η φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, αποτελεί ένα αγκάθι καθώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη των 2 δις ευρώ γαι το 2015, όπως έχουν τονίσει πολλές φορές τόσο ο ΣΦΕΕ όσο και η ΠΕΦ, δεν φταλνει για όλους… Τα προεδρεία του ΣΦΕΕ και της ΠΕΦ έχουν επεξεργαστεί ένα σχέδιο με προτάσεις για την φαρμακευτική πολιτική, το οποίο και απρουσίασαν στον κ. Κουρουμπλή.