Λευκωσία: Αποζημίωση- μαμούθ για ιατρικά λάθη που καταδίκασαν μια κοπέλα να ζει σαν «φυτό»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μποδοσάκειο
Αποζημίωση ύψους 2,4 εκατ. ευρώ συν τόκους επιδίκασε το δικαστήριο στους γονείς παιδιού που γεννήθηκε το 1999 και "καταδικάστηκε" να ζει με σοβαρές αναπηρίες λόγω της αμέλειας γιατρών και νοσηλευτών σε δύο κρατικά νοσοκομεία της Κύπρου. Πρόκειται για το Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας και το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.

 

Στις 16 Ιουλίου 1999 στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας γεννήθηκε ένα κοριτσάκι χωρίς γιατρό ή νοσηλευτή να το φροντίσει τα πρώτα λεπτά που ήρθε στον κόσμο. Το αποτέλεσμα ήταν σοβαρή εγκεφαλική αναπηρία που άφησε το παιδί με εξεπέραστες αναπηρίες αφού δεν αντιλαμβάνεται καν τον κόσμο γύρω του…
Η μητέρα του παρουσίασε κατά την εγκυμοσύνη αιμορραγία και μετέβη για βοήθεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Οι γιατροί εκεί δεν έκαναν την σωστή διάγνωση, που ήταν αποκόλληση πλακούντα, και την κράτησαν στο νοσοκομείο μερικές μέρες απλά νοσηλευόμενη χωρίς μάλιστα να την υποβάλλουν καν σε υπέρηχο. Όταν η κατάσταση επιδεινώθηκε και δεν μπορούσαν πια να την αντιμετωπίσουν, την έστειλαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Αλλά και εκεί η άτυχη επίτοκος δεν είχε καλύτερη τύχη. Παρά το γεγονός ότι ήταν ετοιμόγεννη, αφέθηκε μόνη της σε ένα δωμάτιο στο οποίο δεν επέτρεψαν την παρουσία τους συζύγου της με αποτέλεσμα να γεννήσει αβοήθητη και αν και φώναζε τις νοσοκόμες, αυτές εμφανίστηκαν όταν πια το μωρό βρισκόταν μελανιασμένο στα πόδια της!

Μάλιστα ειπώθηκε ότι μια καθαρίστρια που πέρασε από το δωμάτιο διαπίστωσε ότι δεν της είχαν αφαιρέσει τον πλακούντα και το έκανε αυτή λέγοντας: «Πού ξανακούστηκε να βγάζει τον πλακούντα μια καθαρίστρια»…

Από τα όσα κατέθεσαν ειδικοί στο δικαστήριο, διαπιστώθηκε πως αν είχε γίνει σωστή διάγνωση στο Νοσοκομείο Λάρνακας και αν στο Μακάρειο Νοσοκομείο γινόταν καισαρική το μωρό δεν θα αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα.

Η 17χρονη σήμερα κοπέλα, δεν έχει καμία επαφή με τον κόσμο, δεν βλέπει και δεν περπάτησε ποτέ!