«Λευκά Ταξί»: Παράνομα ασθενοφόρα κάνουν χρυσές δουλειές, όταν δεν εξυπηρετεί το ΕΚΑΒ [pics]

  • Γιάννα Σουλάκη
Βαθιά το χέρι στην τσέπη βάζουν οι ασφαλισμένοι όταν δεν εξυπηρετούνται από το ΕΚΑΒ. Η ναύλωση ενός "λευκού ταξί" για μια απλή μεταφορά ασθενούς από το νοσοκομείο στο σπίτι του, μπορεί να αγγίξει τα 100 ευρώ, ενώ σε μακρινές αποστάσεις μπορεί να φτάσει και τα 1.000.

Παράνομα ιδιωτικά ασθενοφόρα «Λευκά Ταξί», όπως ονομάζονται, κάνουν χρυσές δουλειές με τις δευτερογενείς διακομιδές (μεταφορές ασθενών από και προς τις Υγειονομικές Μονάδες).

«Εκμεταλλεύονται τον πόνο των ασθενών που δεν μπορούν να περιμένουν έως και τρεις ημέρες στο Νοσοκομείο μετά το εξιτήριο για να πάνε σπίτι τους, επειδή δεν υπάρχει επάρκεια οδηγών και ασθενοφόρων», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

‘Οταν οι ασθενείς λαμβάνουν εξιτήριο από το Νοσοκομείο έχουν δύο επιλογές: Είτε να περιμένουν έως και τρεις ημέρες για να διακομισθούν στο σπίτι τους με το ΕΚΑΒ, είτε να πληρώσουν. Συνήθως επιλέγουν το δεύτερο, δηλαδή, τα Λευκά Ταξί ή Ιδιωτικά Ασθενοφόρα.

Δείτε τις φωτογραφίες των ασθενοφόρων που μετονομάστηκαν «Λευκά Ταξί». Άλλη μία παγκόσμια πρωτοτυπία του Ελληνικού Συστήματος Υγείας.

ΠΟΕΔΗΝ: «Από 50 έως … 1.000 ευρώ η ταρίφα»

Η «ταρίφα» για διακομιδή στα όρια του κάθε νομού, κυμαίνεται από 50 έως 80 ευρώ, ανάλογα την απόσταση. Η δε χρέωση για διακομιδή από νομό σε άλλο νομό, μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ.

Δείτε παράνομη απόδειξη καταβολής κομίστρου 140 ευρώ σε ασφαλιστική εταιρία από ασθενή.

«Μετά αναρωτιούνται γιατί οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας στη χώρα μας είναι υψηλότερες από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (3,5% του ΑΕΠ στη χώρα μας, 1% Μ.Ο. στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης)», αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα Δημόσια Νοσοκομεία.

ΠΟΕΔΗΝ: «Ο νόμος προβλέπει οι διακομιδές ασθενών να γίνονται χωρίς κόμιστρο»

«Οι νόμοι προβλέπουν ρητά οι διακομιδές ασθενών να γίνονται χωρίς κόμιστρο», υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι. Συγκεκριμένα, άδεια κατοχής ασθενοφόρου για τη μεταφορά ασθενών παραχωρείται μόνο σε ιδιωτικές κλινικές, επιχειρήσεις που απασχολούν εργάτες ή τεχνίτες, σε ιδιωτικά εξειδικευμένα διαγνωστικά κέντρα, για τη μεταφορά ασθενών (σε Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, σε Προνοιακές Μονάδες). Επίσης, ασφαλιστικές εταιρίες χρησιμοποιούν τα ασθενοφόρα τους για μεταφορά ασθενών από Νοσοκομεία στο σπίτι τους και λαμβάνουν υψηλό κόμιστρο, αν και απαγορεύεται τέτοια χρήση.

«Στο βωμό του κέρδους, όμως, και της αδυναμίας ανταπόκρισης – τόσο των Νοσοκομείων (κατάργηση των προσλήψεων οδηγών) – όσο και του ΕΚΑΒ, το οποίο ασχολείται κατά προτεραιότητα με τις επείγουσες διακομιδές συμβαίνουν τα εξής απίθανα:

  • Κλινικάρχες επινοικιάζουν ασθενοφόρα σε ιδιώτες οι οποίοι με την σειρά τους δρούνε ανενόχλητα στο ΕΣΥ.
  • Περισσότερες από 300 ιδιωτικές κινητές μονάδες διακομιδής ασθενών, λυμαίνονται το ευαίσθητο αυτό πεδίο της υγείας, παραβιάζοντας προκλητικά το ισχύον νομικό πλαίσιο και αποκομίζοντας τεράστια και «μαύρα» κέρδη εις βάρος των ασθενών.

Οι ιδιωτικές εταιρείες για να ξεφύγουν από τις απαγορεύσεις του νόμου βρήκαν «πατέντα» και ονόμασαν τα ασθενοφόρα «Λευκά Ταξί».

ΠΟΕΔΗΝ: «Η κομπίνα με τα Λευκά Ταξί που μπορεί να στοιχίσει ζωές»

Τα Λευκά Ταξί, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, είναι εφοδιασμένα με καροτσάκι και ασανσέρ για να ανεβάζουν στο όχημα τους ασθενείς:

«Δεν διαθέτουν φορείο για να μοιάζουν περισσότερο με ταξί, παρά με ασθενοφόρα. Έτσι χειρουργημένοι ασθενείς, που πρέπει να βρίσκονται σε ακινησία και να μεταφερθούν σπίτι τους με φορείο, αναγκάζονται να πληρώνουν αδρά «λευκό ταξί» και να μεταφέρονται σε καρότσι με κίνδυνο υποτροπής των τραυμάτων που φέρουν».

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την παρέμβαση του Υπουργού Υγείας «για να σταματήσει το πάρτι της εκμετάλλευσης των ασθενών για την διακομιδή τους από το Νοσοκομείο στο σπίτι και αντίστοιχα».