«Λαβράκια» από τους ελέγχους του ΕΟΠΥΥ- Εντόπισαν φαρμακοποιούς με πλαστά παραστατικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στελέχη του ΕΟΠΥΥ αναφέρουν ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα, μετά από 7 χρόνια κρίσης, παρατηρούνται «παράτυπες» συμπεριφορές που ζημιώνουν τον Οργανισμό. Οι υποθέσεις αυτές αποστέλλονται στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΥΦΚΑ) για περαιτέρω έλεγχο. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές των φαρμακοποιών για τα αναλώσιμα πάντως ο πρόεδρος του Οργανισμού Σωτήρης Μπερσίμης, δηλώνει ότι θα ομαλοποιηθεί πλήρως από τον Οκτώβριο.

Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, μέσω του νέου συστήματος τελικής εκκαθάρισης, που εφαρμόζει ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σε όλους τους παρόχους και στο οποίο έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά και τα φαρμακεία, όσον αφορά το κομμάτι των αναλωσίμων, (σύμβαση παροχής υγειονομικού υλικού, υπεγράφη τον Ιανουάριο 2017), φέρνει στο φως «νέες παραβάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, πάροχος υπέβαλε στον ΕΟΠΥΥ, τον Ιανουάριο, παραστατικά για αποζημίωση υγειονομικού υλικού, με το ποσό να υπερβαίνει τις 560.000 ευρώ, τον Φεβρουάριο το ποσό ήταν περίπου 590.000 και τον Μάρτιο ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ.

‘Αλλος πάροχος που δραστηριοποιείται σε περιοχή 1.000 κατοίκων υπέβαλε τον Ιανουάριο παραστατικά για αποζημίωση υγειονομικού υλικού ύψους περίπου 12.000 ευρώ και για την σύμβαση σκευασμάτων ειδικής διατροφής ποσό ύψους 18.000 ευρώ. Οι αντίστοιχες υποβολές τον Φεβρουάριο του ίδιου παρόχου για τις ίδιες συμβάσεις είναι κοντά στις 11.000 ευρώ και 16.500 ευρώ αντίστοιχα και οι υποβολές Μαρτίου είναι περίπου 13.000 και 20.000 ευρώ αντίστοιχα. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στέλεχος του ΕΟΠΥΥ, οι υποβολές αυτές μετά την ψηφιοποίηση τους θα περάσουν από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ έκαναν λόγο για περιπτώσεις κατευθυνόμενης εκτέλεσης συνταγών που παρατηρήθηκε σε αρκετές υποβολές Ιανουαρίου. Μέχρι πρότινος ο οργανισμός πλήρωνε με το λεγόμενο πρόχειρο λογιστικό, δηλαδή πλήρωνε προκαταβολικά τα χρήματα μέχρι να γίνει ο έλεγχος, κάτι το οποίο έχει σταματήσει αφού οι δαπάνες για αναλώσιμα εντάχθηκαν στο νέο σύστημα εκκαθάρισης, προκειμένου όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των ασφαλισμένων.

Παραδέχονται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές φαρμακοποιών για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ιδιαίτερα σε μεγάλους Συλλόγους όπως Αττικής και Θεσσαλονίκης, τονίζοντας όμως ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο με την εφαρμογή του νέου συστήματος εκκαθάρισης δαπανών (δειγματοληψία και ψηφιακός έλεγχος των παραστατικών), όπου αναδεικνύονται προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το 75% των υποβολών (σχεδόν 100% της περιφέρειας και το 50% Θεσσαλονίκης και Αττικής).

Οσον αφορά περικοπές σε κατατεθειμένες εκτελεσθείσες δαπάνες, ανέφεραν ότι αυτό συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που παρατηρηθούν παραλείψεις, ή παρατυπίες στα αποδεικτικά των δαπανών και σύμφωνα με στοιχεία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 3,6 του συνόλου των υποβολών. Τονίζουν, ωστόσο ότι ο πάροχος έχει την δυνατότητα ένστασης και εφόσον η ένσταση του τελεσφορήσει φυσικά και θα πληρωθεί.

Διευκρινίζεται ότι η καθυστέρηση, στις πληρωμές αφορά μόνο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και όχι τα φάρμακα, για τα οποία, όπως αναφέρουν κοινή ομολογία είναι ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στο χρόνο αποπληρωμής τους από τον οργανισμό προς τα φαρμακεία. Προτεραιότητα του τεχνοκράτη προέδρου του Οργανισμού Σωτήρη Μπερσίμη, όπως αναφέρουν είναι ο έλεγχος της δαπάνης, η μείωση της σπατάλης και η καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά και των παρόχων. Εκφράζουν την βεβαιότητα ότι η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως τον Οκτώβριο και οι πληρωμές να γίνονται εντός του προβλεπόμενου τριμήνου.

Εξοικονόμηση 22 εκ. ευρώ.

Ο εξορθολογισμός των τιμών των προϊόντων, έχει επιφέρει σημαντική εξοικονόμηση πόρων και ενδεικτικά αναφέρεται ότι η εξοικονόμηση από τις νέες τιμές στα σκευάσματα ειδικής διατροφής θα αγγίζει τα 22 εκ. ευρώ τουλάχιστον. Οι νέοι κανόνες που ισχύουν για την εισαγωγή ενός υλικού προβλέπουν την κυκλοφορία του σε τρεις χώρες της Ευρώπης, έλεγχο με τη χρήση άυλων barcodes από τον Οργανισμό και διασύνδεση του προμηθευτή με το υλικό για τον καλύτερο έλεγχο του προϊόντος.