Κυριάκος Μητσοτάκης και Άλμπερτ Μπουρλά στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

  • Γιάννα Σουλάκη
Στα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του παγκόσμιου Κέντρου Ψηφιακής Καινοτομίας και του παγκόσμιου Κέντρου Επιχειρησιακών Λειτουργιών και Υπηρεσιών της Pfizer, στη Θεσσαλονίκη, παρέστη το πρωί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο συνέβαλλε, η Πολιτεία, τα πανεπιστήμια αλλά και οι τοπικές αρχές είπε ο κ. Μπουρλά και τους ευχαρίστησε όλους.

Αναφέρθηκε επίσης στον ψηφιακό μετασχηματισμό ο οποίος όπως τόνισε μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ανάκαμψη της χώρας. Ο ιδιωτικός τομέας έχει να παίξει έναν καθοριστικό ρόλο και η Pfizer είναι και θα είναι παρούσα σε αυτή την διαδικασία, είπε ακόμα.

Ο κ. Μπουρλά, κάνοντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν είπε ότι όλα ξεκίνησαν πριν από 2 χρόνια. Και πλέον δημιουργούνται ευκαιρίες απασχόλησης και συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός συστήματος συνεργασιών στην χώρα. Βάζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, σημείωσε. Ταυτόχρονα είπε ότι η Pfizer δεσμεύεται να συμβάλλει στην αυτή την προσπάθεια και οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει τους 500 και το 15% είναι Έλληνες του εξωτερικού που γύρισαν στην πατρίδα τους για να εργαστούν εδώ. Είμαι περήφανος Έλληνας και Σαλονικιός και λίγες πόλεις μπορούν να τα αναδείξουν όλα αυτά. Είναι μια πόλη με καρδιά και ψυχή. Είμαι γεμάτος αναμνήσεις και αισιοδοξία για όλα αυτά που θα κάνουμε τα επόμενα χρόνια, κατέληξε.

Η Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της εξωστρέφειας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο δήλωσε συγκινημένος που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη σε αυτή την ξεχωριστή στιγμή για την Pfizer και την πόλη αλλά και τον ίδιο τον Αλμπερτ Μπουρλά. Ένας βέρος Θεσσαλονικιός που έγινε διευθύνων σύμβουλος σε μια από τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές στον κόσμο. Η ανακάλυψη του εμβολίου κατά του κορονοϊού φέρνει την δική του σφραγίδα, είπε και πρόσθεσε ότι σήμερα επιστρέφει στο σπίτι του και δίνει το δικό του προσωπικό στίγμα στο κέντρο αυτό.

Θα απασχοληθούν, τόνισε πάνω από 700 εργαζόμενοι σε αυτά τα δυο κέντρα. Εργαζόμενοι υψηλών προδιαγραφών που προέρχονται από πολλές ειδικότητες.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα στον χαιρετισμό του ότι τα ελληνόπουλα, πάνω από 50 νέα παιδιά, που είχαν φύγει στο εξωτερικό, επιστρέφουν στην πόλη και την χώρα τους. Το rebrain Greece γίνεται πραγματικότητα, τόνισε. Είπε ακόμα ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει με κάποιους από τους νέους αυτούς επιστήμονες που επέστρεψαν από την Ολλανδία και την Αγγλία αλλά και την Σλοβακία και δήλωσε πεπεισμένος ότι την επόμενη φορά θα συναντήσει πολύ περισσότερους.

Η καρδιά της Pfizer, όπως είπε, είναι οι απόφοιτοι των δημοσίων πανεπιστημίων μας. Υπάρχει συνεργασία σε σταθερή βάση και δήλωσε χαρούμενος που βρέθηκαν εκεί οι εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων μας. Η Θεσσαλονίκη γίνεται η πρωτεύουσα της εξωστρέφειας, της νέας σκέψης των νέων αγορών. Αλλάζει και μαζί της όλη η Ελλάδα γίνεται έδρα ξένων επενδύσεων και προσανατολίζεται στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές. Περισσότερος πλούτος και κοινωνική ευημερία και τα στρατηγικά βήματα που γίνονται στην καινοτομία πηγαίνουν πέρα και πάνω από την δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Η επένδυση αυτή θα ξεπεράσει τα 650 εκατομμύρια ευρώ σε ορίζοντας 10ετίας και είναι κέρδος για τις επιχειρήσεις αλλά και την κοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον ενθουσιασμό τους για τους χώρους που επισκέφθηκε. Ένα εργασιακό περιβάλλον που έρχεται από το μέλλον και προάγει την δημιουργική σκέψη και την ισορροπία. «Οι πιο καινοτόμες ιδέες δεν έρχονται μπροστά στον υπολογιστή μας αλλά όταν συνομιλούμε με τους συνεργάτες μας σε έναν όμορφο χώρο», τόνισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη που βοήθησε να γίνει πραγματικότητα αυτή η επένδυση. Είπε ακόμα ότι στο πλαίσιο μετεγκατάστασης των δημοσίων υπηρεσιών φαντάζεται και ο ίδιος, για παράδειγμα στον χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ χώρους σαν κι αυτόν της Pfizer.

Εικόνες από τις εγκαταστάσεις

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους Θεσσαλονικείς να εμβολιαστούν

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στους εμβολιασμούς. Τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη που φιλοξενεί έναν πρωτοπόρο στη μάχη κατά του covid οφείλει να τον τιμήσει καλύπτοντας την καθυστέρηση που δυστυχώς παρουσιάζει μαζί με την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα στους εμβολιασμούς. Το έχουμε πει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ότι οι ανεμβολίαστοι είναι στόχοι του κορονοϊού. Λέγοντας ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και στόχος είναι να πειστούν οι ανεμβολίαστοι. Ας κάνουμε βίωμά μας το “πρώτα η επιστήμη”.

Πρέπει να δώσουμε τον λόγο στους επιστήμονές μας που μας λένε ότι πρώτα απ’ όλα πρέπει να εμβολιαστούμε και να είμαστε ασφαλείς. Κάθε μέρα έχουμε 40 νεκρούς με τους περισσότερους να είναι ανεμβολίαστοι και είναι ένα δράμα γιατί θα μπορούσαν πάρα πολλοί από αυτούς τους θανάτους να έχουν αποφευχθεί αν κάναμε την απλή κίνηση να πάμε έστω και τώρα να εμβολιαστούμε. Εγώ προσωπικά, είπε, μετά από εδώ θα πάω να κάνω την τρίτη δόση του εμβολίου όπως μου υποδεικνύουν οι ειδικοί. Αυτό το δώρο της επιστήμης στον άνθρωπο να μην το αφήσουμε αναξιοποίητο.