Νοσοκομείο Ξάνθης: Τέθηκε σε λειτουργία υπερσύγχρονος Μοριακός Αναλυτής Ανίχνευσης Covid-19

 • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομείο Ξάνθης
Το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, το οποίο δέχθηκε μεγάλη επιβάρυνση σε όγκο ιατρικής υποστήριξης της κοινότητας κατά την περίοδο του κορωνοϊού και μέχρι πρόσφατα, ενισχύθηκε με έναν υπερσύγχρονο μοριακό αναλυτή Ανίχνευσης Covid-19 (real time PCR), δυναμικότητας 96 δειγμάτων ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του νοσοκομείου Ξάνθης, ο νομός αντιμετώπισε σε εντονότερο βαθμό την πανδημία, με πολλά κρούσματα και θανάτους, σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και «η μάχη συνεχίζεται με αμείωτη ένταση».

Σύμφωνα με την διοίκηση, οι ραγδαίες αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν σε τόσο μικρό και έντονο διάστημα και η αντιμετώπιση όλων των περιστατικών «αποτελεί το απόλυτο επίτευγμα ενός σχετικά μεσαίου σε δυναμικότητα νοσοκομείου, που απέδειξε οτι με την συντονισμένη και άρτια συνεργασία διοίκησης, ιατρικού, νοσηλευτικού, διοικητικού και τεχνικού προσωπικού, μπορούν να συμβούν και θαύματα σε ακραίες συνθήκες».

Νοσοκομείο Ξάνθης: Ενισχύεται με νέο Μοριακό Αναλυτή COVID-19

Η ανάγκη για ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης με μηχάνημα ανίχνευσης της Covid-19 διαφάνηκε από τις αρχές ακόμα της πανδημίας και η Διοίκηση ξεκίνησε τη διαδικασία εξεύρεσης του αντίστοιχου εξοπλισμού. Όπως αναφέρει, «το έργο ήταν πολύ δύσκολο, διότι αυτά τα μηχανήματα είναι δυσεύρετα, ακόμη και σήμερα, στη παγκόσμια αγορά, αφού όλες οι χώρες ταυτόχρονα ζητούν απεγνωσμένα παρόμοιο εξοπλισμό», ενώ ταυτόχρονα -όπως αναφέρεται χωρίς να παρατίθενται λεπτομέρειες- υπήρξαν «κάποιοι» που προσπάθησαν να εμποδίσουν την τοποθέτησή του.

«Από σήμερα το νοσοκομείο μας διαθέτει έναν υπερσύγχρονο Μοριακό Αναλυτή Ανίχνευσης Covid-19 (real time PCR), δυναμικότητας 96 δειγμάτων ταυτόχρονα. Ευχαριστούμε θερμά, τον Υπουργό Υγειάς κ. Βασίλη Κικίλια για την καθημερινή στήριξη του Νοσοκομείου μας, αλλά και την διάθεση του Μοριακού Αναλυτή, τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Δημήτρη Τσαλικάκη για την τεχνική διευθέτηση του ζητήματος, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» που μας διέθεσε τον εν λόγω Μοριακό Αναλυτή και τέλος, το προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης που κατάφερε σε ελάχιστες ώρες να μεταφέρει, τοποθετήσει και λειτουργήσει το συγκεκριμένο μηχάνημα», καταλήγει η ανακοίνωση.

νοσοκομείο Ξάνθης

Νοσοκομείο Ξάνθης: Ο απολογισμός

Παράλληλα, στην ανακοίνωση της Διοίκησης γίνεται και παράθεση στοιχείων, σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν μέχρι σήμερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Οι απόλυτοι αριθμοί μας δικαιώνουν:

– Δημιουργήσαμε άμεσα Αίθουσες Αρνητικής Πίεσης (21 κλίνες) και μάλιστα με ξεχωριστή πτέρυγα Covid-19 (15 κλίνες), κάτι πρωτόγνωρο για επαρχιακό νοσοκομείο.

 • Αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από 5 σε 7.
 • Διεξήγαμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό test κορωνοϊού:
  • 990 σε ασθενείς,
  • 400 σε υγειονομικά στελέχη,
  • 450 σε προεγχειρητικούς ελέγχους
 • Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία έναν τεράστιο όγκο νοσηλειών στην πτέρυγα Covid:
  • Σύνολο Ασθενών: 298 (εκ των οποίων 71 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19)
 • Προσελκύσαμε και δεχθήκαμε ιδιωτικές δωρεές:
  • Πάνω από 500.000 ευρώ σε Μ.Α.Π. και εξοπλισμό σε ΜΕΘ & Covid πτέρυγα
 •  Διαθέσαμε μέχρι σήμερα έναν πολύ μεγάλο αριθμό Μέσων Ατομικής στο προσωπικό ώστε να είμαστε πλήρως καλυμμένοι υγειονομικά και να μπορούμε να παρέχουμε στους ασθενείς μας απρόσκοπτα τις ιατρικές μας και νοσηλευτικές υπηρεσίες:
  • 92.000 τεμ. μάσκες, 481.000 τεμ. γάντια, 4.200 τεμ. σκάφανδρα, 6.000 τεμ. στολές υψηλής προστασίας»

«Συμβάλλαμε σημαντικά στην αντιμετώπιση της διασποράς του ιού στον Νομό Ξάνθης, με παροχή βοήθειας στον ΕΟΔΥ και στην Πολιτική Προστασία, παρέχοντας υλικούς και ανθρώπινους πόρους στα συνεργεία δειγματοληψίας», καταλήγει η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν