Κρυογονία: 10 χρόνια δημιουργίας οικογενειών

  • Γιάννα Σουλάκη
Εθνική Αρχή
Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από την ίδρυσή της, η "Κρυογονία", Τράπεζα Κρυοσυντήρησης βιολογικού υλικού που δραστηριοποιείται στο χώρο της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΙΥΑ), διοργανώνει επετειακή εκδήλωση για να ευχαριστήσει τους ιατρούς και εμβρυολόγους της ΙΥΑ που την έχουν τιμήσει με τη συνεργασία τους έως τώρα.

Η εκδήλωση της Τράπεζας Κρυοσυντήρησης βιολογικού υλικού «Κρυογονία», την οποία διευθύνει η Δρ Λίνα Α. Ευγενή, θα λάβει χώρα το Σάββατο 15/10/2022, στις 19.00, στο Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Αθήνα).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθούν ομιλίες ζευγαριών, που εμπιστεύτηκαν τους έγκριτους επιστήμονες της «Κρυογονίας» για τη δημιουργία της δικής τους οικογένειας, εκπροσώπων της Πολιτείας καθώς και μελών της Ακαδημαϊκής κοινότητας.

Μετά το πέρας των ομιλιών θα υπάρξει δυνατότητα περιήγησης στους χώρους του Μουσείου Γουλανδρή για όσους προσκεκλημένους το επιθυμούν, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση στην ταράτσα του κτιρίου.

Η ανάδειξη του ρόλου της Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Στόχος της εκδήλωσης είναι να αναδειχθεί το επιστημονικό αποτέλεσμα που παράγεται με την σύμπραξη μεταξύ κορυφαίων επιστημόνων από διαφορετικούς κλάδους και τα σημαντικά οφέλη της διεπιστημονικής συνεργασίας.

Παράλληλα η συγκεκριμένη ενέργεια, σκοπό έχει να επικοινωνήσει με το ευρύ κοινό τα αποτελέσματα της παρέμβασης στη διαδικασία της αναπαραγωγής, στην κατεύθυνση της βελτίωσης της ζωής των ανθρώπων. Κι αυτό, καθώς πολύ συχνά διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι μέθοδοι αποθήκευσης βιολογικού υλικού, αλλά και γενικότερα η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, αντιμετωπίζουνται ως «ταμπού», που εδράζεται σε παλαιότερες κοινωνικές πεποιθήσεις.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η εκδήλωση αυτή να φέρει σε επαφή μεταξύ τους επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αντιμετωπίζουν κοινές αγωνίες και προκλήσεις, οραματίζονται δράσεις για το μέλλον και καταθέτουν προτάσεις για τη βελτίωση του κλάδου επιστημονικά και ποιοτικά.