Κρούσματα σε τουρίστες στην Καβάλα και τη Θάσο – Ποια μέτρα έχουν ληφθεί

  • Γιάννα Σουλάκη
τουρίστες
Τέσσερις θετικοί στον κορωνοϊό τουρίστες στη Θάσο και τέσσερις στην Καβάλα έχουν προκαλέσει ανησυχία στις δύο περιοχές. Σε ξενοδοχεία καραντίνας έχουν απομονωθεί, οι πρώτοι ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Σε ξενοδοχείο καραντίνας της Θάσου, βρίσκονται απομονωμένοι 4 τουρίστες θετικοί στον κορωνοϊό. Στο νομό Καβάλας, τα κρούσματα εντοπίστηκαν στον δήμο Παγγαίου. Πρόκειται για ταξιδιώτες του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Με δύο ανακοινώσεις, οι δήμοι Θάσου και Παγγαίου επιβεβαίωσαν χθες το βράδυ τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή. Τα τέσσερα κρούσματα στο νησί της Θάσου έχουν ήδη εντοπιστεί και τέθηκαν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ για τα δυο κρούσματα στο δήμο Παγγαίου πρόκειται γα επισκέπτες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Σε τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα, την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και συμμετείχαν οι τέσσερεις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας και ο διευθυντής τη διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Στους δημάρχους έγινε ενημέρωση για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Θάσος: «Είναι μια διαφορετική τουριστική περίοδος»

Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων στο νησί της Θάσου έγινε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί και έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης τόνισε ότι «διανύουμε μια διαφορετική τουριστική περίοδο για τη Θάσο. Η προσέλευση τουριστών στο νησί της Θάσου, καθιστά επιτακτική την τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας και την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε κάθε ιδιαίτερη συγκυρία».

Ο δήμος Παγγαίου με ανακοίνωσή του ζητάει από τους επαγγελματίες και τους πολίτες να τηρούν αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία τους και την προστασία των επισκεπτών της περιοχής.

Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας: «Πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα»

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Αναστασία Αντωνίου – Πούγγουρα μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις εμπλεκόμενες διοικητικές και υγειονομικές αρχές . «Η περιοχή μας, ανέφερε, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό και ήταν επόμενο να υπάρξουν κάποια κρούσματα, παρά το γεγονός ότι όλους αυτούς τους μήνες τόσο η Καβάλα όσο και η Θάσος δεν είχαν παρουσιάσει κανένα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση αυτή η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν θα πρέπει να μας επηρεάσει και να μας πανικοβάλει. Νομίζω ότι με ψυχραιμία, με ετοιμότητα κι αν όλοι τηρούμε τα μέτρα ασφαλείας μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε πρόβλημα. Ο καθένα μας αν τηρεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας προστατεύει πρώτα την υγεία του και κατ’ επέκταση την υγεία των γύρω του. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις. Επιβάλλεται να μη βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους που υπάρχουν πολλά άτομα και οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού δηλαδή ηλικιωμένοι και συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα να φορούν μάσκες σε κλειστούς κυρίως χώρους και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Η κ. Αντωνίου επισημαίνει ακόμα ότι η χρήση μάσκας θα πρέπει να είναι απαραίτητη στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ιδιαίτερα στα πλοία καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές και πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της μετάδοσης. Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζει πάντως ότι «αν είμαστε προσεχτικοί, τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα από όλους τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες αλλά και από τους πολίτες τότε πραγματικά πιστεύω πως δεν πρέπει να φοβόμαστε».

Πηγή: Newsit.gr