Κρίσεις πανικού: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια;

  • Iatropedia
Οι κρίσεις πανικού περιλαμβάνουν ξαφνικό αίσθημα τρόμου που εμφανίζεται χωρίς προειδοποίηση. Τα επεισόδια αυτά μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια του ύπνου .

Οι άνθρωποι που βιώνουν μια κρίση πανικού μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή πεθαίνουν .

Ο φόβος και ο τρόμος που βιώνει ένα άτομο κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης πανικού δεν είναι κατ' αναλογία προς την πραγματική κατάσταση και μπορεί να μην έχει σχέση με το τι συμβαίνει γύρω τους

Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά συχνή και προσβάλλει περίπου 6 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ. Οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν την ασθένεια ενώ τα συμπτώματά της συνήθως ξεκινούν στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι με κρίσεις πανικού βιώνουν τα ακόλουθα συμπτώματα :

Αίσθημα αδυναμίας, λιποθυμίας ή ζάλη

Μούδιασμα στα χέρια και στα δάκτυλα

Αίσθηση επικείμενης καταστροφής ή θανάτου

Εφίδρωση ή ρίγη

Πόνος στο στήθος

Δυσκολία στην αναπνοή

Οι κρίσεις πανικού είναι γενικά σύντομες, διαρκούν λιγότερο από 10 λεπτά, αν και μερικά από τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι που είχαν στο παρελθόν μια κρίση πανικού βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν και άλλες στο μέλλον.

Οι πάσχοντες πολλές φορές είναι εξαιρετικά ανήσυχοι και φοβισμένοι, αφού δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πότε θα έχουν το επόμενο επεισόδιο.

Δεν είναι σαφές τι προκαλεί τη διαταραχή πανικού. Εικάζεται ότι είναι συνδυασμός με άλλες αλλαγές στη ζωή, όπως ο γάμος, ο ερχομός ενός παιδιού, αλλά και ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από διαταραχή πανικού έχουν επίσης περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή να κάνουν κάποια απόπειρα αυτοκτονίας.

πηγή:http://www.webmd.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είναι και πως αντιμετωπίζουμε μια κρίση πανικού; Χρήσιμος οδηγός