Κρίσιμη συνάντηση Πλεύρη με Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις για την κατανομή της Φαρμακευτικής δαπάνης

  • Γιάννα Σουλάκη
ΣΦΕΕ
Ολοκληρώθηκε συνάντηση του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρης το απόγευμα της Μ. Τετάρτης, με τους εκπροσώπους του κλάδου των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.

Μετά το Πάσχα θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την κατανομή της κλειστής φαρμακευτικής δαπάνης, όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά τη συνάντησή που είχε με τους εκπροσώπους της Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ, του ΣΦΕΕ και της PIF).

Σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν η κατανομή του κλειστού προϋπολογισμού των 50 εκατ. ευρώ για το 2022 και των 150 εκατ. ευρώ που προβλέφθηκαν για το 2023 (μετά από σχετική συμφωνία με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – RRF), ώστε να μειωθούν τα δυσθεώρητα ποσά των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), με τα οποία επιβαρύνεται εδώ και πάνω από μια 10ετία η Φαρμακοβιομηχανία.

Δείτε επίσης: Ελλείψεις ξανά στα φάρμακα: Τι λένε Φαρμακοποιοί – Φαρμακαποθηκάριοι και τι θα κάνει το Υπ. Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας δέχθηκε τις εισηγήσεις των εκπροσώπων του κλάδου και δεσμεύτηκε να ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης την ερχόμενη εβδομάδα, αμέσως μετά το Πάσχα και αφού προηγηθεί συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά της η βιομηχανία φαρμάκου περιμένει με αγωνία την εξέλιξη αυτή, καθώς θα ρυθμίσει σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία της αγοράς και θα εξασφαλίσει την ακόμη μεγαλύτερη πρόσβαση των ασφαλισμένων στις θεραπείες τους.