Kρίση και μνημόνιο μας οδηγούν στα φθηνά φάρμακα!

  • Iatropedia
Περικοπές από παντού φαίνεται ότι κάνουν πλέον οι Έλληνες προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, γι αυτό και σιγά σιγά αρχίζουν να επιλέγουν τα φθηνότερα φάρμακα.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τη ρύθμιση που προβλέπει συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία για 10 βασικές κατηγορίες φαρμάκων, σχεδόν οι μισές συνταγές που δόθηκαν σε ασθενείς αφορούσαν γενόσημα φάρμακα.

Άλλωστε πλέον το δείχνουν και οι έρευνες: το 1/3 των ερωτηθέντων σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών, ζήτησε από το γιατρό να του συνταγογραφήσει ένα φθηνότερο φάρμακο.

Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας καταγράφει άνοδο της χρήσης γενόσημων φαρμάκων, στις τρεις πρώτες εβδομάδες της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που παρουσιάστηκαν σε σύσκεψη του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου με τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, τις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του νέου μέτρου, το ποσοστό των συνταγών με γενόσημα φάρμακα μεγάλωσε κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, την πρώτη εβδομάδα συνταγογραφήθηκαν 49% πρωτότυπα και 51% γενόσημα φάρμακα, ενώ τη δεύτερη και την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής συνταγογραφήθηκαν 45% πρωτότυπα και 55% γενόσημα φάρμακα