Κρύωμα ή αλλεργία; Πώς θα τα ξεχωρίσετε στα παιδιά

  • Iatropedia
Η εποχή που διανύουμε με τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας και την ταυτόχρονη έλευση της Άνοιξης και της αλλαγής στην ατμόσφαιρα, είναι “ιδανική” για την εξάπλωση κρυολογημάτων και αλλεργιών.

Αλλά πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν πώς μπορούν να διακρίνουν αν το παιδί τους έχει ένα απλό κρυολόγημα ή αν τα συμπτώματα που επιδεικνύει οφείλονται στην εποχική αλλεργία.

Αν αμφιταλαντεύεστε για το τι έχει το παιδί σας, σαφώς και πρέπει να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρό σας, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια που θα σας κατευθύνουν προς τη σωστή “διάγνωση” πριν φτάσετε στην… αίθουσα αναμονής στο γραφείο του παιδιάτρου.

Κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι συνήθως μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει τα παιδιά με τον ίδιο τρόπο που το κάνει και στους ενήλικες. Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται πόνο και να έχουν χαμηλό πυρετό (δέκατα), αλλά στη συνέχεια να αναπτύξουν πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη και βήχα.

Είναι δύσκολο να διαγνώσετε την κατάσταση του παιδιού σας, αναλύοντας το βήχα του. Ο βήχας μπορεί να είναι παραγωγικός (δηλαδή να παράγει φλέγμα) τόσο στην περίπτωση της αλλεργίας, όσο και στην περίπτωση του κρυολογήματος, δεδομένου ότι προέρχεται συνήθως από το πίσω μέρος του λαιμού.

Οι ρινικές εκκρίσεις, ωστόσο, μπορεί να σας δώσουν μια πιο ασφαλή “διάγνωση” για την κατάσταση του παιδιού σας. Εάν είναι κρυολόγημα, τότε οι εκκρίσεις αυτές είναι πιο παχύρρευστες και έχουν μια κιτρινωπή ή πρασινωπή απόχρωση. Εάν είναι διάφανες και πιο ρευστές, τότε το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για αλλεργία.

Αλλεργία

Αν το παιδί σας έχει τη “συνήθεια” να έχει καταρροή, δύσπνοια και λίγο βήχα κάθε Απρίλη-Μάιο, δηλαδή στο ξεκίνημα της Άνοιξης, τότε είναι πιο πιθανό να είναι ευαίσθητο στην εποχική αλλεργία.

Ωστόσο, στο ξεκίνημα κάθε σχολικής χρονιάς, τον Σεπτέμβριο, τα περιστατικά νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος παρουσιάζουν ραγδαία αύξηση στα παιδιά,επειδή έρχονται και πάλι σε στενή επαφή. Σε αυτή την περίπτωση, η ασθένεια είναι κατά κανόνα κρυολόγημα και όχι αλλεργία.

Επίσης, όσο μικρότερο είναι σε ηλικία το παιδί, τόσο πιο σπάνιο είναι να έχει αλλεργίες, αφού κανείς δεν γεννιέται με αυτές. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον 2-3 χρόνια για να αναπτύξει κάποιες τέτοιες “ευαισθησίες” ένας οργανισμός. Οπότε τα παιδιά κάτω των 3 ετών, είναι πολύ σπάνιο να υποφέρουν από εποχική αλλεργία.

Τέλος, οι αλλεργίες είναι κληρονομικές σε πολλές περιπτώσεις. Οπότε, αν ένας γονιός είναι αλλεργικός, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσει παρόμοιες αλλεργίες και το παιδί.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες είναι οι πιο συχνές αλλεργίες;

Οδηγός επιβίωσης στις αλλεργίες της άνοιξης!