Κόβονται και πάλι τα φάρμακα με εντολή τρόικας! Τι θα ζητήσει από Λυκουρέντζο

  • Iatropedia
Έρχεται σε λίγες ημέρες η τρόικα και μαζί με τις …βαλίτσες της φέρνει και νέες απαιτήσεις για περικοπές σε φάρμακα και σύστημα υγείας. Τι θέτει και πάλι η… παρέα των Τόμσεν και Μόρς στην ελληνική κυβέρνηση

Μπορεί η φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη να έχει ψαλιδιστεί δεόντως το 2012 και οι ασθενείς να πληρώνουν πολύ περισσότερα από την τσέπη τους, αυτό όμως δε φαίνεται να αγγίζει και την τρόικα.

Τα στελέχη της καταφθάνουν στις 15 του Γενάρη με νέες απαιτήσεις για περικοπές στα φάρμακα και νέες μειώσεις τιμών προς τα κάτω.

Ήδη οι πρώτες πιέσεις είχαν αρχίσει από τους προηγούμενους μήνες, με τους δανειστές μας να υποστηρίζουν ότι ακόμη δεν έχουν πλησιάσει τα δεδομένα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Και αν οι μειώσεις τιμών έφερναν μείωση του κόστους για τους ασθενείς, θα ήταν μάλλον ένα θετικό σημάδι μέσα στο γκρίζο της κρίσης. Όμως η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων μέσα στο 2013 θα είναι αυξημένη κατά πολύ αφού πλέον θα καλούνται να πληρώνουν εκτός από το 25% και τα μισά από τη διαφορά της τιμής ενός σκευάσματος σε σχέση με την τιμή αποζημίωσης που θα δίνεται (τιμή αναφοράς).

Ήδη πάντως στο επιτελείο του υπουργείου Υγείας έχουν αρχίσει να συσκέψεις και οι προετοιμασίες για την άφιξη της τρόικας και την επιχειρηματολογία απέναντι στις νέες απαιτήσεις της.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Διαβάστε επίσης:

Πιο ακριβά τα φάρμακα για όλους το 2013! Τι θα πληρώνουμε