Κόβονται και οι μισθοί των γιατρών για χάρη της τρόικα! Τι χάνουν

  • Iatropedia
Δυστυχώς τα …λεφτά είναι πολλά Άρη όπως έλεγε και στη γνωστή ελληνική ταινία και η κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρώσει τα 13,5 δις ευρώ που ζητά η τρόικα, θυσιάζει και τα ειδικά μισθολόγια. Τελικώς οι νοσοκομειακοί γιατροί δε θα μείνουν αλώβητοι παρότι οι περισσότεροι περιμένουν ακόμη να πληρωθούν δεδουλευμένες εφημερίες. Τι χάνουν από τα νέα μέτρα

Ταφόπλακα για το ΕΣΥ θα αποτελέσουν τα νέα σκληρά μέτρα που σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκεντρώσει τα 13,5 δις που ζητά η τρόικα από περικοπές. Οι μισθοί των γιατρών τελικά όπως φαίνεται δε θα γλιτώσουν γεγονός που αναμένεται να αποτελέσει αιτία για την αποχώρηση πολλών γιατρών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μαχαίρι θα φθάσει το 12% γεγονός που μεταφράζεται σε πολλά ευρώ για κάθε γιατρό του ΕΣΥ. Να σκεφτεί κανείς ότι οι γιατροί έχουν ήδη απολέσει ένα μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους από περικοπή επιδομάτων και τις γενικές μειώσεις, ποσοστό που υπολογίζεται συνολικά στο 40%.

Το νέο τσεκούρι θα αφαιρέσει από την τσέπη τους άλλα 200 ευρώ (τουλάχιστον), γεγονός που σημαίνει ότι οι μισθοί τους θα κατρακυλήσουν δραματικά.

Την ίδια ώρα το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ δεν έχει πια και τη δυνατότητα να αυξάνει το εισόδημά του μέσω των εφημεριών, καθώς και αυτές έχουν ψαλιδισθεί και πραγματοποιούνται μόνο οι άκρως απαραίτητες.

Η περικοπή των μισθών των γιατρών πιθανώς να φέρει κύμα φυγής αλλά δεν αποκλείεται και να αυξήσει και τη διακίνηση του μαύρου χρήματος (τα γνωστά φακελάκια) καθώς πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιδιώξουν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους με άλλο μη νόμιμο τρόπο. Ποιοι θα την πληρώσουν και πάλι; Φυσικά οι ασθενείς που θα πιέζονται όλο και περισσότερο να βάζουν το χέρι στην τσέπη τους για να γιατρευτούν.

Δήμητρα Ευθυμιάδου