Κόβοντας το κάπνισμα με… «τριπάκι»

  • Iatropedia
Για τους φανατικούς καπνιστές που έχουν δοκιμάσει τα πάντα για να σταματήσουν το κάπνισμα αλλά δεν τα κατάφεραν, από το αμερικανικό νοσοκομείο John Hopkins προτείνεται ένα «τριπάκι»: Μία μέθοδος βασισμένη στην ψυχοτρόπο ουσία που περιέχουν τα «μαγικά μανιτάρια», την ψιλοκυβίνη.

Η ψιλοκυβίνη (psilocybin) έχει θεωρηθεί ναρκωτική ουσία και είναι απαγορευμένη αλλά χρησιμοποιείται στην ιατρική έρευνα για τους καπνιστές όπως και για την ανακούφιση των καρκινοπαθών. Μόνο στο διάσημο αυτό νοσοκομείο έχουν γίνει 460 επιτυχείς δοκιμές σε ανθρώπους που ήθελαν να κόψουν το κάπνισμα. Βέβαια η ουσία, η οποία είναι απολύτως φυσική, δεν χορηγείται με την μορφή «μαγικών μανιταριών» αλλά χαπιών.

Όπως εξηγεί ο Μatthew Johnson του Behavioural Pharmacology Research Unit στο νοσοκομείου John Hopkins της Βαλτιμόρης και επικεφαλής της σχετικής έρευνας που κράτησε δέκα χρόνια, με ψυχολογική υποστήριξη και μερικές φορές χορήγησης psilocybin μέσα στο νοσοκομείο, ο καπνιστής εγκαταλείπει οριστικά το κάπνισμα διότι με την ουσία αυτή περνά μία έντονη εμπειρία, που μοιάζει με την χρήση LSD ή με το σοκ που παθαίνει κανείς αν υποστεί καρδιακή προσβολή.

Ο Albert Garcia-Romeu που βοηθά τους καπνιστές με ψυχολογική και πρακτική υποστήριξη στις επισκέψεις τους στο John Hopkins, εξηγεί ότι τις ημέρες της θεραπείας οι καπνιστές αφήνουν τα τηλέφωνα και τα παπούτσια τους αλλά παίρνουν μαζί τους αγαπημένες τους φωτογραφίες και αντικείμενα, μπαίνουν σε ένα δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο ώστε να αισθάνονται χαλαρά και όμορφα σαν να είναι σε spa, και εκεί τους δίνουν το χάπι. Τους έχουν πει να σκέφτονται τον λόγο για τον οποίο θέλουν να κόψουν το κάπνισμα αλλά και ευχάριστες στιγμές της ζωής τους. Το «τριπάκι» κρατά μία μέρα κάθε φορά και οι περισσότεροι κόβουν το κάπνισμα για πάντα μετά από μερικές τέτοιες συνεδρίες στο νοσοκομείο.