Κουρεμένα κατά 50% τα φάρμακα στα χρόνια του μνημονίου! Πόσο μειώθηκε η δαπάνη

  • Iatropedia
Όλο και λιγότερα διαθέτει κάθε χρόνο το ελληνικό κράτος για την κάλυψη των φαρμάκων των ασφαλισμένων καθώς μέσα σε 4 χρόνια η δαπάνη πέφτει στο μισό

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Βήμα βήμα κουρεύει τη φαρμακευτική δαπάνη η κυβέρνηση με στόχο να ικανοποιήσει την τρόικα που ζητά το 2014 να μην ξεπεράσουμε τα 2 δις ευρώ. Στόχος βέβαια που θεωρείται ανέφικτος και τελικώς τη νύφη θα την πληρώσουν και πάλι οι ασθενείς που όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να πληρώσουν παραπάνω από την τσέπη τους.

Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν κρύβει τις προθέσεις του δεδομένου ότι δηλώνει συχνά πυκνά ότι οι Έλληνες ασθενείς πληρώνουν τη μικρότερη συμμετοχή στην Ευρώπη.

Πάντως όπως σημείωσε στη βουλή ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας «σύμφωνα με τον στόχο διαμόρφωσης της δαπάνης που προβλέπεται από το μνημόνιο, η μείωση της δαπάνης μεταξύ των ετών 2011 και 2014 είναι περίπου 50%».

Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2012 η δαπάνη έκλεισε στα 2,88 δις, φέτος θα πρέπει να κλείσει στα 2,37 και του χρόνου να μην ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ.

Ωστόσο αυτό που μέχρι στιγμής προβλέπεται είναι ότι αν η δαπάνη έχει απόκλιση από το στόχο τη διαφορά την καταβάλουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τη μορφή του claw back που αποτελεί ένα σύστημα αυτόματης επιστροφής χρημάτων. Να σημειωθεί ότι το 2012 το clow back άγγιξε τα 78,9 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Λουκέτο στα ψυχιατρικά νοσοκομεία: στο δρόμο οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι!

«Κλείδωσαν» οι αλλαγές για τον νέο ΕΟΠΥΥ! Η κινητικότητα και τα λουκέτα

Νέες τιμές ορίσθηκαν στα φάρμακα! Ποιοι χάνουν ποιοι κερδίζουν

Όταν οι ιδέες πληρώνονται και στην εποχή της κρίσης! Πως θα κερδίσετε 50.000 ευρώ