«Κούρεμα» και στα φάρμακα των καρκινοπαθών

  • Iatropedia
Δεν υπάρχει όριο στην περιστολή δαπανών που εφαρμόζει η κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με τα μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών, πλέον δε διατίθενται ακόμη και απαραίτητα σκευάσματα σε καρκινοπαθείς για λόγους οικονομίας.

Σε καταγγελία σοκ προχωρούν οι επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Παρηγορητικής και Συμπτωματικής Φροντίδας Καρκινοπαθών και μη Ασθενών (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) σχετικά με τη φροντίδα βαριά πασχόντων.

Επειδή πολλά νοσοκομεία υπολειτουργούν και δε διαθέτουν πια τα απαραίτητα κονδύλια, δεν έχουν στα φαρμακεία τους ούτε τα αναγκαία φάρμακα για τον πόνο των καρκινοπαθών.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α αναπληρώτρια καθηγήτρια αναισθησιολογίας Αθηνά Βαδαλούκα, μία χαρακτηριστική περίπτωση είναι το νοσοκομείο Αρεταίειο όπου οι γιατροί δεν έχουν στη διάθεση τους ούτε τα βασικά φάρμακα για να χορηγήσουν στους ασθενείς για τον πόνο.

Ταυτόχρονα όπως σημειώνει η κ.Βαδαλούκα φάρμακα πρώτης γραμμής για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου που αφορούν ασθενείς με βαριά νοσήματα όπως καρκίνο, αφαιρούνται από τη θετική λίστα φαρμάκων για λόγους κόστους. Όπως εξηγεί, υπάρχουν περιπτώσεις σκευασμάτων που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από άλλα είτε γιατί προβλέπονται για συγκεκριμένες θεραπείες είτε γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα. «Είναι φάρμακα πρώτης γραμμής που για λόγους κόστους δεν εντάσσονται στη λίστα» ανέφερε χαρακτηριστικά με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορητικής Φροντίδας.

Σήμερα με βάση τις στατιστικές υπολογίζεται ότι ένας στους πέντε (19%) Ευρωπαίους υποφέρει από χρόνιο πόνο, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά του να ζει μια παραγωγική επαγγελματική, κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν