«Κούρεμα» …a la garcon στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Συνεχείς μειώσεις βλέπουν τα τελευταία χρόνια τόσο τα διαγνωστικά κέντρα όσο και οι μικροβιολόγοι με μικρά εργαστήρια. Τώρα, έρχεται ακόμα μία γενναία μείωση στις τιμές που θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ και οι εργαστηριακοί γιατροί αναμένεται να αντιδράσουν δυναμικά...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Οι κατευθυντήριες οδηγίες φαίνεται ότι «λειτούργησαν» καθώς ο ΕΟΠΥΥ καλείται το πρώτο 3μηνο του 2015 να αποζημιώσει 20% λιγότερες διαγνωστικές εξετάσεις.

'Ετσι τον Ιανουάριο η συγκεκριμένη δαπάνη διαμορφώθηκε στα 39 εκατ. ευρώ έναντι 50 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2014, ενώ τον Φεβρουάριο κινήθηκε στα 42,6 εκατ. ευρώ έναντι 53 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2014.

Ο Οργανισμός όμως δεν μένει εκεί καθώς έχει ξεκινήσει διαπραγμάτευση για την ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Στην Ελλάδα, γενική εξέταση αίματος αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με 2,88 ευρώ, έναντι 1,48 ευρώ στη Σουηδία και 1,1 ευρώ στη Γερμανία. Και έτσι, επιχειρήματα υπάρχουν…

Όπως είναι φυσικό όμως, αντίθετοι στο όλο εγχείρημα είναι οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών κέντρων οι οποίοι έχουν δει την τελευταία 5ετία να αλλάζει εντελώς το τοπίο στον χώρο τους.