Η κοστολόγηση εξετάσεων πρέπει να γίνεται στην βάση ενός υγιούς προϋπολογισμού

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τα ευκόλως εννοούμενα ζητούν να πράξει το ΚΕΣΥ από την Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος: Να μην προχωρήσουν σε κοστολόγηση εξετάσεων εάν δεν βρουν πρώτα νέα κονδύλια καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβαρυνθεί ο ήδη προβληματικός προϋπολογισμός των 302 εκατ. ευρώ για εργαστηριακές εξετάσεις... Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΚΕ, Φώτης Πατσουράκος, δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί πέραν του 50% το clawback!

Δείτε τι αναφέρουν από την ΕΕΚΕ:

Από μηνών υπάρχει έντονη πίεση για κοστολόγηση από το ΚΕΣΥ νέων εξετάσεων σε όλες τις ειδικότητες. Στα πλαίσια αυτά υπήρξε συζήτηση στο ΔΣ της Ε.Κ.Ε. για την κοστολόγηση του Stress Echo  και υπήρξε ομόφωνη απόφαση μετά από εισήγηση του προέδρου της Ε.Ε.Κ.Ε κ. Φώτη Πατσουράκου η όποια κοστολόγηση να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα βαρύνει τον υπάρχοντα κλειστό προϋπολογισμό, του ΕΟΠΥΥ δηλαδή δεν θα είναι μέσα στον κλειστό προϋπολογισμό των 302.000.000 για εργαστηριακές εξετάσεις ή των 26.100.000 ευρώ για ιατρικές πράξεις. Το θέμα αυτό τέθηκε επίσης και στην συνάντηση με την αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ, όπου επισημάνθηκε ότι η όποια νέα κοστολόγηση ιατρικών πράξεων θα επιβαρύνει τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και αυτό θα σημαίνει αύξηση του Rebate και Clawback που κυμαίνεται αυτή τη στιγμή στο 50%. Οποιαδήποτε λοιπόν περαιτέρω αύξηση θα σημαίνει μη βιωσιμότητα των ιατρών σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών σχημάτων.

Προτάθηκε στην αντιπρόεδρο του ΚΕΣΥ η όποια κοστολόγηση νέων πράξεων και φυσικά του Stress Echo να συνοδεύεται και από εισήγηση ότι θα αμείβεται από τον ΕΟΠΥΥ από ξεχωριστό κωδικό, ανεξάρτητο των υπαρχόντων για εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, που πρέπει να παραμείνουν αναλλοίωτοι ως προς το ύψος τους, το οποίο είναι ήδη πολύ χαμηλό για τις ανάγκες της ΠΦΥ.

Καλούμε λοιπόν τους υπεύθυνους να μην προχωρήσουν σε νέες κοστολογήσεις ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων εάν δεν έχουν εξασφαλιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για την πληρωμή τους από νέους κωδικούς και φυσικά οι εξετάσεις αυτές να μην υποτιμολογηθούν γεγονός που θα σημαίνει αδυναμία εκτελέσεως τους από μικρά εργαστήρια και Πολυιατρεία. Ας αναλογιστούν όλοι τις ευθύνες τους για το ότι η όποια νέα κοστολόγηση εξειδικευμένων πράξεων που εκτελείται  σε  μεγάλες κυρίως διαγνωστικές μονάδες ή η υποκοστολόγηση τους και η μη πληρωμή τους από ανεξάρτητο κωδικό, πέραν των υπαρχόντων, θα είναι ταφόπλακα για τον εξαθλιωμένο πλέον ελευθεροεπαγγελματία ιατρό.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν