Κώστας Λουράντος: Πρόβλημα με τα αντιιικά και την σχετική εγκύκλιο του ΥΥΚΑ…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
H εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι τα σκευάσματα tamiflu και relenza θα δίνονται "δωρεάν' από νοσοκομεία και ιδιωτικά φαρμακεία. Ωστόσο όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κ. Λουράντος, υπάρχουν δύο προβλήματα: Ένα διατύπωσης στην εγκύκλιο, και ένα που προέρχεται από τους γιατρούς που συνταγογραφούν.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Όπως εξηγεί στο iatropedia ο κ. Λουράντος, η διάθεση των δύο αντιιικών φαρμάκων πρέπει αυτήν την περίοδο να είναι όντως δωρεάν αλλά στην εγκύκλιο θα έπρεπε να αναφέρεται «χωρίς συμμετοχή» (του ασθενούς) και όχι «δωρεάν», καθώς τα ιδιωτικά φαρμακεία προμηθεύονται τα φάρμακα αυτά αγοράζοντάς τα κανονικά από τις φαρμακαποθήκες και από κάπου πρέπει να πάρουν την αμοιβή τους (από τον ΕΟΠΥΥ).

Επίσης, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, όταν ο γιατρός γράφει πάνω στην συνταγή «συμμμετοχή 25%», τότε ο φαρμακοποιός που καλείται να εκτελέσει την συνταγή αυτή, δεν μπορεί να αλλάξει σε μηδενικό το ποσοστό συμμετοχής για να μην πληρώσει ο ασφαλισμένος. Δεν του επιτρέπει το σύστημα συνταγογράφησης… Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Λουράντος, «στο φαρμακείο μου, οι μισές συνταγές για αντιιικά αναφέρουν συμμετοχή 25%».

Από την Αριστοτέλους αντιλέγουν ότι η εγκύκλιος, με την οποία παρατείνεται η ισχύς παλαιότερης απόφασης (του 2014), σύμφωνα με την οποία η χορήγηση των εν λόγω σκευασμάτων γίνεται δωρεάν, με απλή ιατρική συνταγή είναι ξεκάθαρη…

Αλλά κάποιος πρέπει να δώσει μια λύση στο διαδικαστιστικό αυτό πρόβλημα που ταλαιπωρεί ήδη ασθεείς και φαρμακοποιούς.

Νοσοκομεία

Για την κάλυψη των αναγκών, το υπουργείο Υγείας έχει αποστείλει μεγάλες ποσότητες αντιιικών φαρμάκων στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χορηγούνται σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί ή εκτιμάται ότι έχουν προσβληθεί από γρίπη και ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Μάλιστα στο νοσοκομείο «Κοργιαλένειο -Μπενάκειο» και στο «Λαϊκό» έχουν σταλεί από 800 κουτιά ενώ στα Παιδιατρικά νοσοκομεία αποστέλλονται τα σκευάσματα σε ενέσιμη μορφή.

Πρόσβαση στο απόθεμα έχουν και τα ιδιωτικά φαρμακεία, τα οποία πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία, όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση του υπουργού Υγείας.

Τα αντιιικά χορηγούνται δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας.