Κορωνοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα super market για υπαλλήλους και καταναλωτές -το οποίο αποφάσισε αιφνιδιαστικά χθες η κυβέρνηση- σχετίζεται με την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες 15 ημέρες στην πατρίδα μας. Χώρες, όμως, όπως η Γαλλία και η Βουλγαρία, αποφάσισαν να εφαρμόσουν το μέτρο οριζόντια, δηλαδή, σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Δείτε ποια είναι η αναγκαιότητα του μέρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας...

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα καταστήσει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, ως μέτρο αναχαίτισης του κορωνοϊού, καθώς στη χώρα υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια αναζωπύρωσης της πανδημίας. Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν.

«Εύχομαι να καταστεί υποχρεωτική η μάσκα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του, αναφέροντας ότι το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Αυγούστου.

Ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε, επίσης, ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η μόλυνση αρχίζει και πάλι να εξαπλώνεται στη Γαλλία, ενώ οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν καθημερινά τους πολίτες να μην χαλαρώνουν με τα μέτρα υγιεινής και προφύλαξης. Να σημειωθεί ότι η Γαλλία έχει καταγράψει μέχρι σήμερα, 30.000 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό.

Βουλγαρία: Από την «έντονη σύσταση» … στην «υποχρεωτική χρήση» της μάσκας!

Συναγερμός έχει σημάνει και στη Βουλγαρία, καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στην υψηλότερη αύξηση που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα στη χώρα. Η ανησυχία των υγειονομικών αρχών είναι πολύ έντονη, ενώ 10 ημέρες μετά την “ισχυρή σύσταση” για τη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, η οδηγία μετατράπηκε σε “υποχρεωτική χρήση”.

Η εντολή, εκδόθηκε από τον υπουργό Υγείας Κίριλ Ανάνιεφ, ενώ μέχρι σήμερα υποχρεωτική ήταν η χρήση μάσκας μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς, τα φαρμακεία, τις ιατρικές εγκαταστάσεις και τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

«Ο μοναδικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να διαφυλαχθεί η υγεία και η ζωή Βουλγάρων πολιτών», δήλωσε ο Ανάνιεφ προσθέτοντας πως οι άνθρωποι θα πρέπει να φορούν μάσκες στα καταστήματα, τις αθλητικές εκδηλώσεις και συναντήσεις, τους κινηματογράφους και τα θέατρα. Η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ανθρώπων είναι επίσης υποχρεωτική στη Βουλγαρία.

Πόσο αποτελεσματικό μέτρο είναι το μέτρο;

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας και τα μεγαλύτερα κέντρα λοιμώξεων παγκοσμίως έχουν αποφανθεί ότι η κάλυψη του προσώπου με μάσκα -χειρουργική ή απλή πάνινη- μπορεί να επιβραδύνει σημαντικά τη μετάδοση του κορωνοϊού, ο οποίος εξαπλώνεται ξανά ταχύτατα σε πολλές χώρες. Ωστόσο, το μέτρο λειτουργεί καλύτερα, όπως λένε, εάν εφαρμόζεται ευρέως και όχι αποσπασματικά.

Έχει αποδειχθεί από μελέτες, ότι η συμμόρφωση -όχι μόνο με το μέτρο της χρήσης μάσκας- αλλά με όλα  μέτρα δημόσιας υγείας (τήρηση αποστάσεων, αποφυγή συνωστιμού κλπ) αυξάνεται μέσω ενός συνδυασμού νόμων που προωθούν την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Αν και οι εμπεριστατωμένες μελέτες για τους νόμους που επιβάλλουν τη χρήση μάσκας είναι περιορισμένες, ωστόσο, οι επιστήμονες φαίνεται να υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της.

Μια μελέτη που διεξήχθη ανάμεσα σε μεξικανούς οδηγούς ταξί και λεωφορείων κατά τη διάρκεια της επιδημίας γρίπης H1N1 το 2009, έδειξε ότι όσο πιο ισχυροί είναι οι κανόνες, τόσο αυξάνεται η συμμόρφωση των πολιτών.

Μια πρόσφατη μελέτη, επίσης, για την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας που διεξήχθη σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι η θέσπιση νόμων για την υποχρεωτικότητα της μάσκας μειώνει τη μετάδοση του COVID-19 σε σημαντικό βαθμό.

Όλες οι μελέτες, ωστόσο καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι έχει τεράστια σημασία η χρήση της μάσκας να γίνεται σωστά και με την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα, δηλαδή να προκαλέσει διασπορά του κορωνοϊού.