Κορωνοϊός Υδροξυχλωροκίνη: Ανάκληση της ειδικής άδειάς της στις ΗΠΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
υδροξυχλωροκίνη
Το φάρμακο είχε λάβει στις ΗΠΑ ειδική άδεια κυκλοφορίας (άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης) στα τέλη Μαρτίου. Οι μελέτες δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες, έκρινε ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων.

Στην ανάκληση της ειδικής άδειας κυκλοφορίας που είχε χορηγηθεί στην υδροξυχλωροκίνη, ως μιας δυνητικής θεραπείας εναντίον του νέου κορωνοϊού, προχώρησε η αρμόδια υγειονομική Αρχή των ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA), νεότερα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητά της εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19.

Η FDA έλαβε την απόφαση αυτή έπειτα από τη δημοσίευση αρκετών μελετών για την υδροξυχλωροκίνη και την χλωροκίνη. Πρόκειται για δύο συγγενή φάρμακα, τα οποία είναι παγκοσμίως εγκεκριμένα για την αντιμετώπιση άλλων παθήσεων. Και τα δύο καταπολεμούν την ελονοσία, ενώ η υδροξυχλωροκίνη είναι εγκεκριμένη και για την ρευματοειδή αρθρίτιδα και τον ερυθηματώδη λύκο.

Τα δύο φάρμακα διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις και αντιϊικές ιδιότητες. Γι’ αυτό τον λόγο οι επιστήμονες ήλπιζαν ότι θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταπολεμούν και την λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Μάλιστα η υδροξυχλωροκίνη είχε φανεί να εξουδετερώνει τον κορωνοϊό σε πειράματα στο εργαστήριο.

Ωστόσο η FDA αναφέρει πως αρκετές κλινικές μελέτες (μελέτες σε ανθρώπους) έδειξαν ότι δεν είναι αποτελεσματικά. Μεταξύ αυτών των μελετών συμπεριλαμβάνεται μία που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Ιούνιο. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι η υδροξυχλωροκίνη δεν εμποδίζει την λοίμωξη Covid-19 ούτε όταν λαμβάνεται προληπτικά από ανθρώπους που εκτέθηκαν στον κορωνοϊό.

Η απόφαση της FDA προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είναι υπέρμαχος της υδροξυχλωροκίνης. Όπως ο ίδιος είχε ανακοινώσει, την είχε λάβει προληπτικά για δύο εβδομάδες όταν ο κορωνοϊός είχε μολύνει δύο άτομα που εργάζονται στον Λευκό Οίκο.

Πάνω από 200 μελέτες σε όλο τον κόσμο

Σχεδόν 400 μελέτες είχαν οργανωθεί παγκοσμίως για την υδροξυχλωροκίνη ή την χλωροκίνη ως θεραπειών κατά του κορωνοϊού. Από τις μελέτες αυτές, συνεχίζονται περισσότερες από τις μισές, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Στις μελέτες αυτές συμπεριλαμβάνεται η Αλληλεγγύη (Solidarity). Την μελέτη αυτή πραγματοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε 35 χώρες του κόσμου. Αξιολογεί τέσσερις πιθανές θεραπευτικές προσεγγίσεις για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19. Μία από αυτές τις προσεγγίσεις είναι η χορήγηση υδροξυχλωροκίνης.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Ξαναρχίζουν οι μελέτες με υδροξυχλωροκίνη, αποφάσισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Στα τέλη Μαρτίου, ο Π.Ο.Υ. είχε εξαιρέσει προσωρινά την υδροξυχλωροκίνη από την Solidarity. Η εξαίρεση οφειλόταν στα ευρήματα μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Η μελέτη είχε συσχετίσει την υδροξυχλωροκίνη με αυξημένα ποσοστά σοβαρών καρδιακών αρρυθμιών και αυξημένη θνησιμότητα.

Στις ΗΠΑ, το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών & Λοιμωδών Νόσων (NIAID) άρχισε τον Μάιο μεγάλη μελέτη για την υδροξυχλωροκίνη. Στη μελέτη αυτή εξετάζεται η χορήγησή της σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη στην καταπολέμηση της λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό.