Κορωνοϊός: Βρίσκομαστε σε πόλεμο χωρίς όπλα – Απαισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες για την εξέλιξη της επιδημίας

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Χωρίς όπλα στη φαρέτρα τους, εξέχοντες επιστήμονες στον τομέα της έρευνας, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός.

Εάν δεν βρεθούν σύντομα αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια για να αναχαιτίσουν την εξέλιξη της επιδημίας, ο κορονοϊός έχει τη δυναμική, όπως λένε οι ερευνητές, να επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη και μάλιστα για πολλά χρόνια.

Ο εξέχων έλληνας ερευνητής Δρ. Γιώργος Παυλάκης, Δ/ντης του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο για την αντιμετώπιση του καρκίνου των ΗΠΑ, έχει ασχοληθεί χρόνια με την μελέτη για την ανακάλυψη εμβολίων κατά του ιού HIV και του καρκίνου. Σήμερα εκφράζει την ανησυχία του για τη νέα απειλή εναντίον της ανθρωπότητας και δηλώνει ότι μόνο με μέτρα δημόσιας υγείας θα μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την επέλαση του ιού, έως ότου βρεθούν φάρμακα για την αντιμετώπισή του.

“Το χειρότερο σενάριο που μπορεί να αντιμετωπίσουμε”, επεσήμανε ο καθηγητής μιλώντας σε εκπομπή του ΣΚΑΙ για τον κορωνοϊό, “είναι να έχουμε μια πανδημία που θα μείνει σε παγκόσμιο επίπεδο για πολλά χρόνια μέχρι να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισής της”.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο πιθανό είναι το σενάριο αυτό, απάντησε ότι κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι θα συμβεί από τη στιγμή που βλέπουμε ότι ο ιός επεκτείνεται σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Η σταδιακή άνοδος της θερμοκρασίας τον καθησυχάζει; “Δεν με καθησυχάζει πολύ. Η πράξη θα δείξει πόσο ο γενικός πληθυσμός θα προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα και θα προσπαθήσει να εφαρμόσει τα μέτρα δημόσιας υγείας”, τόνισε ο Δρ. Παυλάκης.

Δρ. Παυλάκης: Τα μέτρα υγιεινής μπορούν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές

Ο έλληνας ερευνητής είναι κατηγορηματικός: Πρέπει να μάθουμε να ζούμε από δω και πέρα με μόνη προστασία μας τα μέτρα υγιεινής, ώστε να δώσουμε πίστωση χρόνου στους επιστήμονες να καταφέρουν να ανακαλύψουν εμβόλια και φάρμακα που θα τιθασεύσουν την επιδημία. Μια επιδημία που αυτή τη στιγμή καλπάζει ανεξέλεγκτη καθώς χάσαμε την ευκαιρία, όπως είπε, στα πρώτα στάδια να την περιορίσουμε.

Συγκεκριμένα ανέφερε ο κ. Παυλάκης: “Είμαστε ακόμα στην αρχή και θα επεκταθεί κι άλλο. Είναι επιδημία που μπορεί να γίνει πανδημία.Τα μέτρα δημόσιας υγείας μας δίνουν την ελπίδα ότι θα απομακρύνουμε τα χειρότερα -δηλαδή μια τεράστια πανδημία που θα επηρεάσει όλους- θα να δοθεί ο χρόνος ο πληθυσμός να προσαρμοστεί και η ευκαιρία στους επιστήμονες να βρουν καινούριες οροθεραπείες ή εμβόλιο. Οι οροθεραπείες κατά τη γνώμη μου, τα μονοκλωνικά αντισώματα, είναι η ελπίδα για πιο γρήγορη εφαρμογή θεραπευτικών προστατευτικών μέτρων. Το εμβόλιο θα πάρει πάνω από ένα χρόνο δυστυχώς”.

Ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα κάνει πολύ καλή δουλειά στην ενημέρωση των πολιτών και είπε ότι τώρα είναι καιρός ο γενικός πληθυσμός να προσαρμοστεί και να υπακούσει στα μέτρα και τις οδηγίες που προτείνει το Υπουργείο Υγείας. “Δεν ξέρουμε τι θα γίνει την επόμενη περίοδο”, όπως τόνισε ο Δρ. Παυλάκης, και συμπλήρωσε ότι τα δεδομένα αλλάζουν από μέρα σε μέρα:

“Όποιος λέει ότι ξέρει τι θα γίνει στο μέλλον δεν ξέρει τι λέει μάλλον ή κοροϊδεύει. Το μόνο που μπορούμε να πούμε σε σχέση με τις προηγούμενες επιδημίες είναι ότι εάν ο ιός έχει ομοιότητες με της γρίπης ελπίζουμε ότι θα μετριαστεί το καλοκαίρι. Υπάρχουν άπειροι επιστήμονες που έχουν πέσει με τα μούτρα να βρουν μια κατάλληλη αντιμετώπιση. Εκτός από τα μέτρα δημόσιας υγείας υπάρχουν ελπίδες για κάποια φάρμακα τα οποία δοκιμάζονται εντατικά αυτή τη στιγμή, αλλά δεν υπάρχουν κατά τη γνώμη μου τα αποτελέσματα. Οπότε αν δεν βρεθεί κατά τη γνώμη μου κάποιο υπάρχον φάρμακο το οποίο να είναι δραστικό εναντίον του ιού, τα φάρμακα γίνονται μια μακρινή ελπίδα για πάνω από χρόνο”

“Πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τον ιό – Μακριά!”, λέει ο καθηγητής

Ο καθηγητής κ. Παυλάκης επανέλαβε τις οδηγίες για καλό πλύσιμο των χεριών, προστασία του προσώπου (στόμα, μύτη μάτια), και είπε να αποφεύγουμε μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων, τις εκκλησίες κλπ

Παρότρυνε δε τους πολίτες να δουν το νέο βίντεο νεαρού βιετναμέζου καλλιτέχνη -το οποίο έχει γίνει viral- και εξηγεί με απλές χορευτικές κινήσεις πως να τηρούμε σωστά τα μέτρα υγιεινής και τι να αποφεύγουμε για να κρατήσουμε τον ιό, όσο το δυνατόν πιο μακρυά μας.

Δείτε το video που προτείνει ο ερευνητής και σχετικό ρεπορτάζ στο ΒBC με τις χορευτικές κινήσεις που εφηύρε ο νεαρός καλλιτέχνης για να διαδώσει τα μέτρα υγιεινής.