Κορονοϊός: Βουλιάζει το ΕΣΥ από τις εισαγωγές κορονοϊού – «Στέγνωσε» από ΜΕΘ Covid η Βόρεια Ελλάδα

  • Γιάννα Σουλάκη
νοσοκομεία
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το Σύστημα Υγείας στη Θεσσαλονίκη από την αθρόα εισαγωγή στα νοσοκομεία ασθενών Covid-19. Μόλις τρεις κενές κλίνες Covid-19 υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμες στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Συνέντευξη τύπου παραχωρεί το απόγευμα, ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Δέκα άτομα διασωληνώθηκαν σε λίγες μόνο ώρες και μόνο στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, ενώ τουλάχιστον 12 συμπολίτες μας έχασαν τη μάχη το πρωί της Τρίτης. Το απόγευμα στις 6:00, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου για την κρίσιμη κατάσταση του Συστήματος Υγείας, μαζί με την υπεύθυνη ανάπτυξης νέων κλινών ΜΕΘ και καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου.

Με τις εισαγωγές σε απλές κλίνες να ξεπερνούν τους 300 ασθενείς ημερησίως κατά μέσο όρο τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή ένας ασθενής να προστίθεται στο σύστημα υγείας κάθε πέντε λεπτά, κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Πόσο μάλλον που το 10% εξ αυτών ενδέχεται να καταλήξει σε ΜΕΘ και να χρειαστεί διασωλήνωση. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έγιναν 311 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό, με τις 203 από αυτές σε δέκα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, η οποία αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) σε όλα τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας υπάρχουν σήμερα μόλις 3 κενές κλίνες ΜΕΘ. «Στέρεψε το Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα» αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ: Σύμφωνα με την καταγγελία, το μεγαλύτερο νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ, που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ξεκίνησε σήμερα την εφημερία του χωρίς κανένα διαθέσιμο κρεβάτι για τη νοσηλεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα Covid-19, αλλά και γενικών περιστατικών.

«Να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος: «Στέρεψε το σύστημα. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα ο πόλεμος κατά της πανδημίας βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ξεκίνησε η εφημερία στο ΑΧΕΠΑ που δέχεται περιστατικά από όλη τη Βόρεια Ελλάδα χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, αλλά και για γενικά περιστατικά. Συνολικά το ΑΧΕΠΑ έχει αναπτύξει 25 κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού και είναι γεμάτη. Και 4 κλίνες ΜΕΘ για ανάνηψη και για γενικά περιστατικά και είναι κι αυτές γεμάτες. Το απόγευμα η διοίκηση ετοιμάζει να δώσει ως γενική ΜΕΘ την καρδιοχειρουργική μονάδα», συμπληρώνει.

ΠΟΕΔΗΝ: «Αναπτύσσουν κρεβάτια ΜΕΘ και γεμίζουν αμέσως»

Η κατάσταση με τα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας και τις αθρόες εισαγωγές ασθενών με Covid-19 είναι τόσο έκρυθμη, που όλες οι νέες κλίνες που αναπτύσσονται γεμίζουν αμέσως. Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σήμερα έχουν συνολικά μόλις 3 κενές κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού, την ώρα που οι ανάγκες καθημερινά είναι πολλαπλάσιες.

Μόλις χθες η γενική ΜΕΘ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 10 κλινών, μετατράπηκε σε ΜΕΘ κορονοϊού και γέμισε αμέσως.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η πληρότητα του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης σήμερα είναι η εξής:

  • Παπανικολάου: στις 37 διαθέσιμες ΜΕΘ Covid νοσηλεύονται 35 ασθενείς με κορoνοϊό (διαθέσιμες κενές κλίνες: 2)
  • Γεννηματάς ΘΕΣΝ: 10 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ Covid – Πλήρης.
  • Άγιος Δημήτριος: 8 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού – Πλήρης.
  • Παπαγεωργίου: νοσηλεύονται 15 ασθενείς, δεν υπάρχει κενή κλίνη.
  • Άγιος Παύλος: νοσηλεύονται 7 ασθενείς. Υπάρχει 1 κενή κλίνη
  • Στρατιωτικό Νοσοκομείο 424: 4 ασθενείς στη ΜΕΘ κορονοϊού, κανένα κενό κρεβάτι.
  • Ιπποκράτειο: Η γενική ΜΕΘ που μετατράπηκε σε κορονοϊού, δυναμικότητας 10 κλινών, γέμισε αμέσως.

Νοσηλείες σε απλές κλίνες Covid-19

Στις απλές κλινικές κορονοϊού της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονται σήμερα 660 ασθενείς και 4 παιδιά.

Αναλυτικά:

  • ΑΧΕΠΑ 130 νοσηλευόμενοι ασθενείς
  • Παπανικολάου: 130
  • Ιπποκράτειο: 135 και 4 παιδιά
  • Γεννηματάς: 25 ασθενείς
  • Αγιος Δημήτριος: 20 ασθενείς
  • Παπαγεωργίου: 120 ασθενείς
  • Αγιος Παύλος: 30 ασθενείς
  • 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο: 70 ασθενείς

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή τεράστια επιχείρηση μεταφοράς ασθενών σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ώστε να αναπτυχθούν στο δημόσιο νέες κλίνες για τη νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού.