Κορονοϊός: Βαφτίστηκε «VUI» το μεταλλαγμένο στέλεχος της Αγγλίας – Η ανάρτηση Μαγιορκίνη

  • Γιάννα Σουλάκη
COVID-19
Την επίσημη ονομασία VUI – 202012/01: Variant Under Investigation - 2020 December/First έλαβε από την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, που εντοπίστηκε στην Αγγλία και εξαπλώθηκε στην Σκωτία και την Ουαλία.

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας αναγνώρισε το στέλεχος ως σημαντική μετάλλαξη του ιού χθες, ενώ σήμερα έλαβε και την ονομασία του, “Στέλεχος υπό Διερεύνηση, 1η Δεκεμβρίου 2020”.

Ανάρτηση για τα “βαφτίσια” του ιού, έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ και ένας εκ των υπευθύνων ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Χάνκοκ: “Μπορεί να μεταδίδεται ταχύτερα ο ιός – Το διερευνούν οι ειδικοί”

Την ανακοίνωση έκανε ο υπουργός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ. Ο υπουργός είπε ότι το στέλεχος αυτό -που μπορεί να είναι ακόμη και το 25ο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα- ενδέχεται να μπορεί να κάνει τον ιό να εξαπλώνεται ταχύτερα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν απόλυτα αυτήν την εκδοχή.

Οι εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν, ωστόσο, ότι το πρώτο ίχνος της συγκεκριμένης μετάλλαξης εντοπίστηκε στην Ισπανία στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ το πιθανότερο είναι να εισήχθη στην Αγγλία από ισπανούς τουρίστες. Δεν αποκλείεται μάλιστα να σχετίζεται με την πρόσφατη απότομη άνοδο των νέων διαγνώσεων του κορονοϊού στο Λονδίνο και στο νοτιοανατολικό μέρος της Μεγάλης Βρετανίας.

Μετάλλαξη Covid: Θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει το μέρος του ιού που έχει υποστεί μετάλλαξη. Βρίσκεται στην κρίσιμη πρωτεϊνη – ακίδα, το «κλειδί» δηλαδή που χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλλει στα κύτταρα του οργανισμού μας. Τυχόν αλλαγές, οι οποίες διευκολύνουν την είσοδο του ιού στο ανθρώπινο σώμα, είναι πιθανό να του δώσουν ένα πλεονέκτημα, σημειώνουν οι ειδικοί.

Οι μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη – ακίδα φέρνουν προβληματισμό στους επιστήμονες σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της Covid. Καθώς και τα τρία πρώτα εμβόλια που προπορεύονται χρονικά, δηλαδή της Pfizer, της Moderna και της Οξφόρδης, στηρίζονται ακριβώς πάνω σε αυτόν τον μηχανισμό. Δηλαδή ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό να επιτεθεί στην πρωτεϊνη – ακίδα.

Ο καθηγητής Alan McNally, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε: «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια παραλλαγή του ιού, όμως, δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να σημαίνει βιολογικά. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα για με το πόσο σημαντικό αυτό μπορεί να είναι ή όχι.»

Αν και θα χρειαστεί ακόμη αρκετή μελέτη για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα με ασφάλεια, οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ιδιαίτερα. Όπως λένε ο οργανισμός μας όταν εμβολιαστεί “επιτίθεται” σε πολλά σημεία της ακίδας. Έτσι αναμένουν το εμβόλιο να λειτουργήσει αποτελεσματικά ακόμη και σ’ αυτήν την μετάλλαξη.

Να σημειωθεί ότι ο κορονοϊός, στην προσπάθειά του να επιβιώσει όσο ο άνθρωπος τον πολεμά, έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα περίπου 25 διαφορετικές μεταλλάξεις –δύο ανά μήνα- από την εμφάνισή του τον περασμένο Δεκέμβριο στη Γουχάν.