Κορωνοϊός – Τσιόδρας: «Από 2 έως 3 χιλιάδες υπολογίζονται τα πραγματικά περιστατικά στην Ελλάδα» – Στα 418 τα καταγεγραμμένα

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Διευκρινίσεις για τα "fake news" που διακινούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας έδωσε ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος για τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, Σωτήρης Τσιόδρας.

«Δεν έχουμε λίγα κρούσματα στη χώρα μας επειδή τα κρύβουμε», τόνισε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, απαντώντας σε δηλώσεις επιστημόνων ή νέα που διακινούνται μέσω internet. «Υπάρχει σημαντική υποδήλωση των κρουσμάτων παγκοσμίως και δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά ο ειδικός και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του..

«Δυστυχώς μιλούν με ανακρίβειες και διαδίδουν fake news ότι οδηγούμαστε σε κατάσταση Ιταλίας. Προσοχή να μην περνούν λάθος μηνύματα στον πληθυσμό» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι πραγματική καταγραφή κρουσμάτων υπήρξε μόνο στο Diamond Princess.

Απάντησε, επίσης, στις κατηγορίες ότι η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί μαζικά τεστ όπως η Νότια Κορέα. Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί μια στρατηγική όπως της Ν. Κορέας στην πατρίδα μας, ενώ τόνισε ότι κανείς δεν μιλά για κατάφωρες περιπτώσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων εκεί.

«Η απάντηση σε όλους που ασκουν κριτική είναι πως οι στόχοι των τεστ στη χώρα μας είναι ο έλεγχος γίνεται για περιστατικά με αυστηρά κριτήρια, και, όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό, δεν γίνεται με καταμέτρηση όλων των περιστατικών, αλλά μια που αφορά όλες τις νοσηλείες και μια ειδική δειγματοληπτική διαδικασία που δεν θα θέτει σε κίνδυνο τις ομάδες αυξημένου κινδύνου» ανέφερε.

Επεσήμανε, επίσης, ότι βάση ειδικών επιδημιολογικών μοντέλων και εργαλείων που έχουν στη διάθεσή τους οι έλληνες επιστήμονες και συγκεκριμένα το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που εκπονεί συγκεκριμένη σχετική μελέτη, τα πραγματικά κρούσματα σήμερα στην Ελλάδα υπολογίζονται μεταξύ 2.000 έως 3.000.

Τη μελέτη εκπονεί η αναπλ. καθηγ. Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνα Σύψα, η οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

Δείτε επίσης μια άλλη μελέτη που εκπονούν φοιτητές του ΕΚΠΑ – Κορωνοϊός: Έχετε συμπτώματα COVID-19; – Απαντήστε στην έρευνα του ΕΚΠΑ για την καταγραφή της εξάπλωσης του ιού

Κορωνοϊός: 418 τα συνολικά κρούσματα στη χώρα – 31 μέσα σε ένα 24ωρο

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε, ωστόσο, τα σημερινά επίσημα καταγεγραμμένα κρούσματα, τα οποία είναι είναι 31. Ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 418.

79 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 13 εξ αυτών διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη.

Τα 64 είναι άγνωστης πηγής μόλυνσης κρούσματα, δηλαδή οι άνθρωποι που δεν έχουν ιστορικό ταξιδιού, ούτε συσχέτιση με τους επιβεβαιωμένους ασθενείς που έχουν νοσήσει στην Ελλάδα από τον ιό.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Ποιες ασθένειες προστέθηκαν στις ομάδες υψηλού κινδύνου – Το πιο ανησυχητικό σύμπτωμα στους έλληνες ασθενείς