Κορωνοϊός: Τρεις θάνατοι στο 24ωρο – 1544 τα συνολικά κρούσματα, τα 119 από το κρουαζιερόπλοιο – Τα νευρολογικά συμπτώματα από τον ιό

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Τρεις άνθρωποι χάθηκαν από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός. Στα 1.544 τα συνολικά κρούσματα, τα 23 από αυτά προέρχονται από την ιχνηλάτηση του Κέντρου Φιλοξενίας Μεταναστών Ριτσώνας, ενώ τα 119 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά, από το κρουαζιερόπλοιο "Ελευθέριος Βενιζέλος".
Τα νέα νούμερα της πορείας της επιδημίας στη χώρα έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής παθολογίας και υπεύθυνος για την ενημέρωση του κορωνοϊου, Σωτήρης Τσιόδρας. Στα 50 έφτασαν τα νέα κρούσματα στους 91 οι διασωληνωμένοι ασθενείς, ενώ οι θάνατοι των ανθρώπων που υπέκυψαν από τη νόσο COVID-19, έφτασαν τους 53 συνολικά.
Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο στη χώρα από τη νόσο COVID-19. Στα 1.544 είναι τα συνολικά κρούσματα στη χώρα, ενώ σ’ αυτά προστίθενται και 119 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Στους 91 είναι οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι με πνευμονία στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Διευκρινίσεις έκανε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας για νευρολογικά συμπτώματα που έχουν εντοπιστεί σε ασθενείς με COVID-19.

Κορωνοϊός: «Η στατηγική της Ελλάδα αναγνωρίζεται διεθνώς»

«Η στρατηγική μας αναγνωρίζεται διεθνώς σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα και συμπλήρωσε: «Αν δεν είχαμε λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα τώρα θα είχαμε 2.265 θανάτους», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα νέα νούμερα τους 24ωρου εξελίχθηκαν ως εξής:

Κρούσματα

  • 119 είναι τα νέα κρούσματα από το κρουαζιερόπλοιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
  • 23 είναι τα νέα κρούσματα από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Ριτσώνας
  • 27 τα νέα κρούσματα
  •  στα 1.544 είναι τα συνολικά

Θάνατοι

  •  3 άνθρωποι χάθηκαν από τη νόσο COVID-19 από εχθές μέχρι σήμερα
  •  στους 53 οι συνολικοί θάνατοι
  •  39 ήταν άνδρες και 14 γυναίκες
  • 70 έτη η μέση ηλικία των θανόντων
  • 94% έπασχαν από συνοδά νοσήματα ή ήταν άνω των 70 ετών

Διασωληνωμένοι/ΜΕΘ

  • 91 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι
  • 65 είναι η μέση ηλικία των κρουσμάτων
  • οι 16 είναι γυναίκες
  •  το 75% πάσχει από χρόνια νοσήματα ή είναι από 70 ετών και άνω
  • 9 ασθενείς πήραν εξιτήριο από τις ΜΕΘ

Κορωνοϊός: Προκαλεί σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο

Νέα στοιχεία για πιθανές βλάβες που μπορεί δυνητικά να προκαλέσει ο κορονοϊός στον εγκέφαλο των ασθενών, έδωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, προσβολή του εγκεφάλου και κάθε είδους  εγκεφαλοπάθεια».

Δείτε επίσης: Ο κορονοϊός μπορεί να προσβάλλει σοβαρά τον εγκέφαλο ακόμα και χωρίς πυρετό ή βήχα!

Ο κ. Τσιόδρας επικαλούμενος νευρολογικές μελέτες σε όλο τον κόσμο είπε ότι:

«Ένα μικρό υποσύνολο των ασθενών με κορονοϊό αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο. Αν και ο πυρετός ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία, ακόμα και εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτά, συν την διαταραχή της οσμής και της γεύσης που όλο και περισσότερο αναφέρεται στην βιβλιογραφία. Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μια εγκεφαλοπάθεια».

Και συνέχισε: «Αναφέρονται σε έως και 15% των σοβαρά ασθενών από κινέζους ερευνητές. Είναι γνωστό σ’ εμάς τους κλινικούς γιατρούς πως μπορεί ένας ιός να προσβάλλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή αντίστοιχη σε αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα όπως ο πνεύμονας. Επίσης, η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου μπορεί να έχει επιπτώσεις στην λειτουργία του εγκεφάλου. Παρόμοια φαινόμενα έχουμε και μιλάμε γι’ αυτά και στην γρίπη και μιλάμε γι αυτά σε ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις. Ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα», είπε ο κ. Τσιόδρας.