Κορωνοϊός: «Το σύστημα Υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες. Η ατομική ευθύνη θα κρίνει τη μάχη»

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Την ανησυχητική πρόβλεψη ότι το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες μέρες από την πανδημία, διατύπωσε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στα γραφεία της Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τα μέτρα της καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης, με σκοπό να μεταφέρει από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας την ενημέρωση σχετικά με την ετοιμότητα του ΕΣΥ, είπε:

«Το σύστημα υγείας θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, για μία ακόμη φορά θέλουμε να τονίσουμε ότι η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης αυτής. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να συμορφωθούν με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Δε υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές υγείας εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου.Το σύστημα Υγείας έχει προετοιμαστεί και κάθε μέρα που περνάει προετοιμαζόμαστε ακόμα περισσότερο. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα, υπάρχει επάρκεια υλικού και εξοπλισμού και κάθε μέρα προστίθενται καινούργια υλικά, νέος εξοπλισμός στο σύστημα υγείας, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Κορωνοϊός: Πως θα εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Χαρδαλιά, απαγορεύεται η άσκοπη κυκλοφορία από αύριο, Δευτέρα 23- 3- 2020 στις 06.00 το πρωί, στην ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία χωροταξική εξαίρεση.

Το μέτρο, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, «περιλαμβάνει εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν, μια και η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους».

Η κυκλοφορία των πολιτών θα γίνεται μετά από επίδειξη σχετικών εγγράφων και θα επιτρέπεται μόνο για τους ακόλουθους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση ή ανάλογες τελετές) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

Από το πρωί της Δευτέρας θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι, με πρόστιμο 150 ευρώ, προς τους παραβάτες. Επίσης, θα υπάρχουν και σοβαρές ποινικές κυρώσεις, έως και αυτόφωρη διαδικασία. Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα υπάρχει και από αέρος επιτήρηση, ενώ θα πραγματοποιηθούν και αυστηροί έλεγχοι στα διόδια, με επιβολή κυρώσεων.