Κορωνοϊος: Το μήνυμα Μητσοτάκη για στήριξη του ΕΣΥ στη νέα φάση της πανδημίας τον Σεπτέμβριο

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Μήνυμα ευθύνης για τους πολίτες και δέσμευσης από την πλευρά της κυβέρνησης για γενναία στήριξη του ΕΣΥ ώστε να είναι προετοιμασμένη η χώρα για το δεύτερο κύμα της πανδημίας τον Σεπτέμβριο, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με νέο διάγγελμά του.

Η επιστροφή στην κανονική ζωή θα γίνει σταδιακά και σε φάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο σημερινό του διάγγελμα προς τους έλληνες πολίτες, και συμπλήρωσε ότι αυτό θα γίνει μόνο όταν θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα. Πάνω απ’ όλα, επισήμανε ότι, θα συνεχίζουμε να προστατεύουμε για καιρό τους ηλικιωμένους και όσους πάσχουν από βαριά, χρόνια νοσήματα.

«Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα! Μία πραγματικά Μεγάλη Εβδομάδα. Στην οποία αποτυπώνονται, εφέτος, τα Πάθη και οι θυσίες μας για να ξεπεραστεί ο Γολγοθάς της πανδημίας και να φτάσουμε στην Ανάσταση. Αυτό το Πάσχα θα το θυμόμαστε ως το Πάσχα της Αγάπης. Αλλά και της Ευθύνης. Θα το περάσουμε χωριστά από δικά μας πρόσωπα. Και μακριά, ίσως, από τους τόπους μας. Και, δίχως προσκύνημα στις εκκλησίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Θα ενιχύσουμε το ΕΣΥ ώστε να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όλοι μαζί καταφέραμε και κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Απευθυνόμενος προς τους πολίτες, είπε:

«Σας αξίζει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Για την εμπιστοσύνη, αλλά και την πειθαρχημένη συμπεριφορά. Αποδείξαμε, ως λαός, ότι έχουμε μεγάλες εσωτερικές δυνάμεις και αντοχές. Δείξαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Κι αν αυτό μας προσφέρει μια εύλογη ικανοποίηση, γιατί όχι και υπερηφάνεια, μας εξοπλίζει, ταυτόχρονα, με πρόσθετο κουράγιο να συνεχίσουμε τη μάχη. Ο πόλεμος δεν κερδήθηκε ακόμη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι μέσα στην πρωτοφανή αυτή κρίση άλλαξαν πολλά με ιλιγγιώδη ταχύτητα, προς το καλύτερο. Ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται, ήδη, όπως σημείωσε, καθώς, σε μόλις πέντε εβδομάδες, έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες.

«Συναντήθηκα και μίλησα με τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής στα νοσοκομεία. Θαύμασα τις ικανότητες, την αφοσίωση και τη θέλησή τους. Και διαπίστωσα από κοντά ότι μαζί με τα κτίρια και τα τεχνικά μέσα εκσυγχρονίζονται και οι αντιλήψεις για το ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της δημόσιας Υγείας. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως κι ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η παραμικρή επανάπαυση, ωστόσο, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε οδυνηρό πισωγύρισμα».

Δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι η αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν θα σταματήσει σε όσα έγιναν μέχρι σήμερα:

«Αποτελεί προσωπική μου δέσμευση να προσθέσουμε αμέσως εκατοντάδες κρεβάτια ΜΕΘ, ώστε να προσεγγίσουμε γρήγορα τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πανδημία υποχωρεί. Αλλά είναι πολύ πιθανό να επιστρέψει τον επόμενο χειμώνα. Και πρέπει να μας βρει έτοιμους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Μαζί με το ΕΣΥ, αλλάζει μορφή ο δημόσιος τομέας και η επιχειρηματικότητα»

Μαζί με το ΕΣΥ, ωστόσο, αλλάζει μορφή και το σύνολο του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Οι υπηρεσίες του ψηφιοποιούνται, ώστε να εξυπηρετούν πιο εύκολα και πιο σύντομα τον πολίτη. Συνταγογραφήσεις και πιστοποιητικά εκδίδονται, πλέον, ηλεκτρονικά. Το Gov.gr έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και την κάνει πιο εύκολη. Οι υπάλληλοι εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Μεγάλη εξέλιξη υπάρχει και στα υλικά υψηλής τεχνολογίας, αλλά και στην εξέλιξη επιχειρήσεων στην κατεύθυνση της κατασκευής προστατευτικών υλικών, όπως μάσκες τρισδιάστατης εκτύπωσης για τους γιατρούς. Την ίδια ώρα, Έλληνες επιστήμονες είναι παρόντες σε όλα τα διεθνή ερευνητικά προγράμματα που διεξάγονται εναντίον του ιού. Ενώ η κινητοποίηση της κοινωνίας εκφράζεται πολυδιάστατα: Με τις μεγάλες δωρεές ιδιωτών. Με τον εθελοντισμό χιλιάδων πολιτών. Αλλά και με την πειθαρχία όλων. Γιατί ο στόχος είναι κοινός.

«Δαμάσαμε το πρώτο κύμα του κορωνοϊού», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος για μία ακόμη φορά εξήρε το έργο των γιατρών, νοσηλευτών και των ένστολων της Πολιτικής Προστασίας, των ανθρώπων της πρώτης γραμμής

«Πολλοί έπρεπε να βάλουν την προστατευτική μάσκα για να λάμψει από πίσω της το φωτεινό τους πρόσωπο. Είναι το πρόσωπο της προκοπής και της αλληλεγγύης. Της αυριανής Ελλάδας. Και θέλω να τους ευχαριστήσω, για μία ακόμη φορά, εκ μέρους όλων των πολιτών.Το μεγαλύτερο κέρδος μας, ωστόσο, από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχει όνομα. Και λέγεται Εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη προς το Κράτος. Προς την Κυβέρνηση. Προς τον συμπολίτη!», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατέληξε ευχόμενος «Καλή Ανάσταση» σε όλους τους πολίτες.