Κορωνοϊός: Το διάγραμμα του ΕΟΔΥ που αποδεικνύει την επιπέδωση της καμπύλης της επιδημίας

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Στη νέα έκθεση που δίνει στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) φαίνεται καθαρά η ομαλή πορεία της επιδημίας της νόσου COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση που δημοσίευσε ο ΕΟΔΥ, ο κορωνοϊός στη χώρα μας ακολουθεί ομαλό ρυθμό διάδοσης. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 08 Απριλίου 2020 (ώρα 15:00).

Στο διάγραμμα που ακολουθεί, η επιδημική καμπύλη είναι πεπλατισμένη. Στο τέλος του διαγράμματος διευκρινίζεται ότι όσο πιο μεγάλη είναι η κλίση της ευθείας, τόσο πιο μεγάλος είναι ο  ρυθμός διάδοσης.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους η εικόνα που εμφανίζεται σήμερα αντικατοπρίζει τα περιστατικά που νόσησαν πριν από 14 – 18 ημέρες.

Δείτε το διάγραμμα του ΕΟΔΥ:

Κορωνοϊός: Ποια είναι η εικόνα των κρουσμάτων στη χώρα

Τα νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα της νόσου είναι 52. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1884 (ημερήσια μεταβολή +2.8%), εκ των οποίων 57.0% άνδρες.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Δείτε το διάγραμμα:

Κορωνοϊός: Η εικόνα των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 2, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 83 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 74 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 84 (79.8% άνδρες).

Δείτε το διάγραμμα:

Κορωνοϊός: Η ηλικιακή κατανομή

Από το σύνολο των 1884 κρουσμάτων:

  • 509 (27.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό,
  • 708 (37.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα
  • τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 50 έτη (εύρος 0 έως 101 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 74 έτη (εύρος 39 έως 95 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

Κορωνοϊός: Η Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Δείτε τέλος την αναλογία θετικών αρνητικών κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα: