Κορωνοϊός: Τι καινούργιο έγινε σήμερα στις ξένες χώρες

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Μια Γερμανίδα, που κάνει διακοπές στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο, έχει προσβληθεί από τον κοροναϊό, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πρώτο κρούσμα στην κατεχόμενη Κύπρο

Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα που ανακοινώνεται στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είχε ανακοινώσει χθες, Δευτέρα, τα πρώτα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην ελεύθερη νότια Κύπρο.

3 νέοι θάνατοι, 35 νέα κρούσματα στη Νότια Κορέα

Οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέγραψαν 35 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στη χώρα της Ασίας που πλήττεται πιο σκληρά εξαιρουμένης μόνο της ηπειρωτικής Κίνας σε 7.513.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της επιδημίας της ασθένειας COVID-19 αυξήθηκε κατά 3 σε συνολικά 54, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC). Αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα νεότερα δεδομένα αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο ρυθμός της επιβεβαίωσης των νέων κρουσμάτων στη Νότια Κορέα μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 ημερών χθες Δευτέρα. Η εξέλιξη αυτή καταγράφηκε καθώς πλέον οι περισσότεροι από τους χονδρικά 200.000 πιστούς μιας χριστιανικής αίρεσης στη Νότια Κορέα η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης έχουν υποβληθεί σε εξετάσεις.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν άφησε χθες να διαφανεί ότι τρέφει κάποιες ελπίδες για την πορεία των προσπαθειών περιορισμού της επιδημίας, καταγράφοντας την πτωτική τάση στην εξάπλωση του SARS-CoV-2, που εκτίμησε πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε φάση σταθεροποίησης της κατάστασης. Ωστόσο, προειδοποίησε πως ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για να εκφράζεται αισιοδοξία.

Πρώτο κρούσμα στον Παναμά

Μια γυναίκα ηλικίας 40 ετών επιβεβαιώθηκε με εργαστηριακές εξετάσεις ότι έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας του Παναμά, καταγράφοντας το πρώτο κρούσμα στη χώρα της κεντρικής Αμερικής.

Η γυναίκα — δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία για αυτήν, για παράδειγμα η εθνικότητά της — ταξίδεψε στον Παναμά από την Ισπανία και μετά την άφιξή της τη Δευτέρα πήγε σε νοσοκομείο διότι είχε παρουσιάσει συμπτώματα, πυρετό και βήχα, εξήγησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Υγείας Ροσάριο Τέρνερ, τονίζοντας πως οι αρχές σκοπεύουν να χειριστούν το κρούσμα με απόλυτη διαφάνεια.

Η γυναίκα θεωρείται ότι είναι μάλλον ήπια περίπτωση, βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση σε απομόνωση στην κατοικία της αφού έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας. «Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε την κατάστασή της ως έλασσον κρούσμα του κοροναϊού», συμπλήρωσε ο Τέρνερ.

Το Μαρόκο αναστέλλει όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία

Ο πρωθυπουργός του Μαρόκου Σάαντ Εντίν Ελ Οθμάνι γνωστοποίησε σήμερα ότι η χώρα του αναστέλλει όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία μέχρι νεοτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

«Λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού στην Ιταλία, η κυβέρνηση του Μαρόκου αποφάσισε να αναστείλει όλα τα ταξίδια προς και από την Ιταλία μέχρι νεοτέρας ειδοποίησης», ανέφερε ο μαροκινός πρωθυπουργός μέσω Twitter.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε χθες ότι επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα πλησιάζουν το φράγμα των 10.000 — χθες ανέρχονταν σε 9.172 — και οι θάνατοι εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 έχουν πλέον φθάσει τους 463 μέχρι στιγμής.

1.297 ασθενείς αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο στην ηπειρωτική Κίνα

Συνολικά 1.297 ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον κοροναϊό έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία αφού ανέρρωσαν χθες στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκε και έλαβε εξιτήριο ανερχόταν σε 59.897, συμπλήρωσε η ίδια πηγή.

Συνολικά στην ηπειρωτική Κίνα οι υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα πως καταγράφηκαν 80.754 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 και 3.126 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί.

Η Μάλτα απαγορεύει στους πολίτες της τα ταξίδια προς την Ιταλία

Οι αρχές της Μάλτας απαγορεύουν από σήμερα στους πολίτες να ταξιδέψουν στην Ιταλία, μετά τον εντοπισμό του τέταρτου επιβεβαιωμένου κρούσματος του νέου κοροναϊού στη χώρα από το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι όλες οι πτήσεις προς την Ιταλία αναστέλλονται αμέσως, ενώ το φέρι μπόουτ που συνδέει τη Μάλτα με τη Σικελία καθημερινά θα χρησιμοποιείται μόνο για τη μεταφορά φαρμάκων και εμπορευμάτων.

Η Μάλτα εξαρτάται πολύ από τις εισαγωγές, κυρίως τροφίμων, που προέρχονται από την Ιταλία.

Πρώτο κρούσμα στη Μογγολία

Οι αρχές της Μογγολίας ανακοίνωσαν σήμερα ότι ένα πρόσωπο με τη γαλλική υπηκοότητα το οποίο εργάζεται στη χώρα επιβεβαιώθηκε πως έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό ο οποίος συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 που καταγράφεται στο περίκλειστο κράτος της ανατολικής Ασίας.

Κατά την εθνική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, το πρόσωπο αυτό ταξίδεψε από τη Γαλλία στη Μογγολία κάνοντας ενδιάμεσο σταθμό στη Μόσχα.

Οι αρχές της Μογγολίας διευκρίνισαν πως έχουν εντοπίσει 42 ανθρώπους με τους οποίους συναντήθηκε το πρόσωπο που έχει μολυνθεί και άλλους 120 ανθρώπους που ήλθαν σε στενή επαφή μαζί του.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ