Κορονοϊός – Θεσσαλονίκη: Πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται – Στη «μάχη» υπαίθριo νοσοκομείo και ιδιωτικές κλινικές

  • Γιάννα Σουλάκη
Covid
Κατεπείγουσες ενισχύσεις χρειάζονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία εξυπηρετούν και τους γειτονικούς νομούς. Για να αντέξουν το βάρος της νοσηλείας χιλιάδων ασθενών με κορονοϊό -μετά την επίταξη των ιδιωτικών- οι υγειονομικές αρχές εντάσσουν στις δυνάμεις του ΕΣΥ και ένα νοσοκομείο “πολέμου”.

Ασφυκτικές πιέσεις δέχονται σχεδόν όλες οι κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, που έχουν μετατραπεί πλέον σε κλινικές Covid. Εκτός από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε κατάσταση «πολιορκίας» βρίσκονται και οι απλές κλινικές νοσηλείας, που πλησιάζουν τα όρια της πληρότητας.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση επιστρατεύει τώρα και έναν υπαίθριο στρατιωτικό θάλαμο νοσηλείας, ο οποίος θα προστεθεί στο δυναμικό των δύο ιδιωτικών κλινικών που επιτάχθηκαν την Παρασκευή. Έτσι, περίπου 350 νέες κλίνες νοσηλείας θα παραδοθούν σταδιακά στη διάθεση των υγειονομικών αρχών, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας.

Υπαίθριο νοσοκομείο εκστρατείας, δυναμικότητας 50 κλινών παραδίδεται σήμερα

Το Νοσοκομείο Εκστρατείας -που αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ- θα είναι έτοιμο σήμερα Δευτέρα (23/11). Έχει στηθεί στο υπαίθριο πάρκινγκ του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Εκπαιδεύσεως Θεσσαλονίκης κι έχει δυναμικότητα 50 απλών κλινών Covid. Προς το παρόν δεν διαθέτει κλίνες ΜΕΘ. Θα λειτουργήσει με την υποστήριξη του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, που θα διαθέσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του.

Να σημειωθεί, ότι το ίδιο νοσοκομείο είχε χρησιμοποιηθεί και στο Αφγανιστάν, σε αποστολή του ελληνικού στρατού.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ- ΕΚΑΒ), Νίκος Παπαευσταθίου, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι το νοσοκομείο εκστρατείας θα αξιοποιηθεί μόνο όταν θα υπάρξει ανάγκη:

“Αυτό είναι ένα κινητό νοσοκομείο εκστρατείας, το οποίο δώσαμε εντολή να αναπτυχθεί σε περίπτωση που χρειαστούμε επιπλέον κλίνες. Αναπτύσσεται σε έναν χώρο που είναι ελεγχόμενος -γιατί είναι νοσοκομειακός χώρος- και δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση. Το ίδιο γίνεται και στο εξωτερικό. Το έχουμε σε περίπτωση που χρειαστεί. Προς το παρόν η πληρότητα σε κλίνες Covid στη Θεσσαλονίκη είναι στο 80-90%”, τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΕΚΕΠΥ.

Δείτε επίσης – ΑΧΕΠΑ: Κραυγή αγωνίας από γιατρούς και νοσηλευτές – “Τρεις μέρες ακόμα και δεν θα αντέξουμε”

Ξεκίνησε η εκπαίδευση του προσωπικού στα δύο επιταγμένα ιδιωτικά νοσοκομεία

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, εκτός από τις 50 επιπλέον κλίνες του Νοσοκομείου Εκστρατείας, στη διάθεση των υγειονομικών αρχών τίθενται και οι περίπου 300 κλίνες Covid των δύο ιδιωτικών κλινικών, που επιτάχθηκαν από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Οι περίπου 100 κλίνες της Κλινικής “Σαραφιανός” και οι 200 απλές κλίνες Covid (συν 15 κλίνες ΜΕΘ) της κλινικής Euromedica, αναμένεται να προσφέρουν σημαντική ανακούφιση στο δοκιμαζόμενο ΕΣΥ της Θεσσαλονίκης.

Ήδη, μέσα στο Σαββατοκύριακο ξεκίνησε η ταχύρρυθμη εκπαίδευση του προσωπικού των κλινικών για τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19, από τον Καθηγητή Παιδιατρικής – Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Θεοκλή Ζαούτη, και την Προϊσταμένη Τμήματος Ποιότητας και Νοσηλεύτρια Επιτήρησης Λοιμώξεων Αγγελική Καραΐσκου.

Οι ασθενείς εκτός Covid, που νοσηλεύονταν μέχρι σήμερα στις δύο ιδιωτικές κλινικές, έχουν ήδη διακομιστεί σε άλλα νοσοκομεία: στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης και το Ιατρικό Διαβαλκανικό.

Αφού ολοκληρωθούν ορισμένες τεχνικές μετατροπές και η προμήθεια εξοπλισμού, θα αρχίσει κι η εισαγωγή ασθενών με κορονοϊό εντός της εβδομάδας.

Βουλιάζουν από τις εισαγωγές τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη

Από 600 έως 650 ασθενείς με βαριά συμπτώματα της νόσου Covid εισάγονται σε εβδομαδιαία βάση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Την ίδια στιγμή εξιτήριο παίρνουν, λιγότεροι από τους μισούς. Κι ενώ όλα τα δημόσια νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας έχουν μετατρέψει τις κλινικές τους σε κλινικές Covid, τα κρεβάτια και πάλι δεν επαρκούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες.

Από τους 80 με 90 ασθενείς που εισάγονται σε κάθε εφημερία, σχεδόν το 10% θα χρειαστεί νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής. Οι ΜΕΘ έχουν εξαντληθεί, καθώς και οι 50 Πολυδύναμες ΜΕΘ που έχουν αναπτυχθεί με την χρήση απλών αναπνευστήρων, σε χειρουργεία, χώρους ανάνηψης χειρουργείων και σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).

Δείτε επίσης: Συγκλονιστικές μαρτυρίες γιατρών ΜΕΘ: “Νέος ασθενής χωρίς ιστορικό τη μία μέρα περπατούσε και την άλλη πέθανε”

Η πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, Ελένη Σιώτου, επισημαίνει ότι οι ΜΕΘ και οι κλίνες Covid του νοσοκομείου έχουν γεμίσει:

“Όλο το νοσοκομείο, 260 κλίνες περίπου, είναι όλο Covid. Χθες και μέχρι την Κυριακή το πρωί, μπήκαν 84 ασθενείς στην εφημερία. Δεν φαίνεται καμία μείωση στις εισαγωγές. Εμείς στις τρεις τέσσερις τελευταίες εφημερίες, είμαστε στους 82, 84, 86 ασθενείς. Μείωση στις νοσηλείες θα δούμε σε έναν δεύτερο χρόνο, όχι ακόμα. Στην επόμενη εφημερία την Τρίτη, αν δεν έχουμε καμία θεαματική πτώση των περιστατικών, θα πρέπει να τους διώξουμε τους ασθενείς. Προφανώς θα ενεργοποιηθούν οι ιδιωτικές που εκπαιδεύουν αυτές τις μέρες το προσωπικό τους. Γι’ αυτό έφτιαξαν και τις τέντες στο στρατιωτικό”, αναφέρει.

Στα νοσοκομεία της 3ης και 4η Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) «Μακεδονίας» και «Μακεδονίας – Θράκης», νοσηλεύονται 2.234 ασθενείς με κορονοϊό από τους 4.079 ασθενείς στα νοσοκομεία όλης της χώρας

500 ασθενείς με κορονοϊό εισάγονται καθημερινά στα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας

Αυξητική τάση, ωστόσο, εμφανίζουν οι εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ενώ την προηγούμενη εβδομάδα κυμαίνονταν από 250 έως 350 ασθενείς σε ημερήσια βάση, τις δύο τελευταίες ημέρες ξεπέρασαν τους 500.

Συγκεκριμένα καταγράφηκαν:

  • Σάββατο 21/11: 500 εισαγωγές και 279 εξιτήρια σε όλη τη χώρα
  • Κυριακή 22/11: 510 εισαγωγές και 220 εξιτήρια σε όλη τη χώρα

Με αυτούς τους ρυθμούς εισροής νέων περιστατικών -και εάν το lockdown δεν φέρει σύντομα αποτελέσματα- το σύστημα Υγείας της χώρας αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κατάρρευσης. Επίσης, η μετατροπή των νοσοκομείων, σε νοσοκομεία μιας νόσου, δηλαδή κορονοϊού, δημιουργεί σοβαρή απειλή για τη δημόσια Υγεία, υποστηρίζουν οι αρμόδιοι των υγειονομικών υπηρεσιών.