Κορονοϊός: «Θα έχουμε ένα καλό Πάσχα» – Κάτω από 10.000 τα κρούσματα – Που οφείλεται η μείωση

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Ραγδαία πτώση παρουσιάζουν τα ημερήσια κρούσματα στη χώρα μας με τον κινούμενο μέσο όρο της εβδομάδας να πέφτει κάτω από τις 10.000, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τρεισήμισι μήνες. Με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και δείκτη μεταδοτικότητας στο 0,85, δηλαδή κάτω από τη μονάδα, θα περάσουμε τις πασχαλινές γιορτές με μεγαλύτερη ασφάλεια, όπως εκτιμούν οι ειδικοί.

Ήταν 28 Δεκεμβρίου του ’21, όταν λόγω της ραγδαίας διασποράς της υπερμεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, οι ημερήσιες λοιμώξεις στη χώρα μας εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 10.000, ενώ μετά από ελάχιστες ημέρες άγγιξαν και ξεπέρασαν ακόμη και τις 50.000.

Από τότε -και αφού στις αρχές Μαρτίου πήρε τη σκυτάλη η υποπαραλλαγή Όμικρον 2- τα κρούσματα αυξήθηκαν πάνω από 18 και παρέμειναν σταθερά σε ημερήσια βάση πάνω από 20 χιλιάδες.

Αυτήν την εβδομάδα, ωστόσο, η πορεία της πανδημίας σημειώνει σημαντική ύφεση – σύμφωνα με τους επιστήμονες- με μείωση των νέων κρουσμάτων πάνω από 42% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των νέων κρουσμάτων χθες Σάββατο (16/4) υπολογίζεται σε 9.643 κρούσματα ανά ημέρα, μειωμένος κατά 4.306 κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Παρασκευής και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου, η ύφεση του τελευταίου πανδημικού κύματος αποτυπώνεται από τον ΕΟΔΥ στον δείκτη μεταδοτικότητας RT, ο οποίος εκτιμάται για την επικράτεια στο 0,85, σημαντικά δηλαδή κάτω από τη μονάδα.

“Όπως δηλαδή είχαμε προβλέψει, η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η διασπορά της «Όμικρον 2», ήταν βραχεία”, σχολιάζει η Καθηγήτρια κα. Παπαευαγγέλου.

Που οφείλεται η μείωση των κρουσμάτων

Η μείωση οφείλεται, αφενός στην αύξηση της θερμοκρασίας που βοηθά να βρισκόμαστε περισσότερο στους εξωτερικούς χώρους, και αφετέρου στο γεγονός πως τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες έχουν νοσήσει πάρα πάρα πολλοί άνθρωποι και συγκεκριμένα, 2.057.000 άτομα από τις αρχές Ιανουαρίου του 2022.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη: “Αυτό σημαίνει ότι μολύνθηκαν περίπου τα 2/3 των κρουσμάτων από ενάρξεως της πανδημίας. Είναι κοντά στα 3.230.000 συνολικά τα κρούσματα σε όλη την πανδημία, οπότε φανταστείτε ότι τα σχεδόν 2 εκατομμύρια μολύνθηκαν σε τρεις και κάτι μήνες”, όπως ανέφερε.

Οι σχεδόν 2 εκατομμύρια άνθρωποι που μολύνθηκαν από τις αρχές του χρόνου, αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού. Και μάλλον, σύμφωνα με τον Καθηγητή, είναι συντηρητικό το νούμερο:

“Γιατί θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και ένα ακόμη εκατομμύριο από όσους ήταν ασθενείς αλλά δεν το δήλωσαν, ή από αυτούς που ήταν ασυμπτωματικοί. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε για το 30% του πληθυσμού που μολύνθηκε αυτό το τρίμηνο”, τονίζει ο ίδιος.

Τζανάκης: Θα περάσουμε ένα καλό Πάσχα

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως οι αυξημένες μολύνσεις βοήθησαν σημαντικά τη συλλογική ανοσοπροστασία που παρέχει ο ιός, έστω και πρόσκαιρα για μερικούς μήνες μετά τη μόλυνση.

“Επιπλέον άνοιξε ο καιρός, αυξήθηκαν οι εξωτερικές δραστηριότητες και δεν συγχρωτιζόμαστε στους κλειστούς χώρους και βεβαίως προχώρησαν οι εμβολιασμοί. Όλα αυτά είναι γεγονότα και παράγοντες που συνέβαλλαν στο να πέσει η πανδημια. Περιμένουμε τώρα και το επόμενο πανδημικό στέλεχος, ελπίζουμε να είναι διαχειρίσιμο”, τονίζει ο Καθηγητής, ο οποίος εκτιμά, πως θα περάσουμε ένα καλό και ασφαλές Πάσχα:

“Το θέμα είναι ότι θα περάσουμε ένα καλό Πάσχα. Το μόνο που παραμένει ψηλά είναι οι θάνατοι. Πάντα καθυστερούν καμμιά δεκαπενταριά μέρες να πέσουν οι θάνατοι. Αυτοί πέφτουν πάντα τελευταίοι. Αυτό ερμηνεύεται με τη διεισδυτικότητα της Όμικρον 2 σε ευάλωτους πληθυσμούς, οι οποίοι κάποιοι από αυτούς ακόμη και εμβολιασμένοι δεν πάνε καλά”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.