Κορωνοϊός: Τα πρώτα κρούσματα σε Ελβετία, Αυστρία και Κροατία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Ελβετία, Αυστρία και Κροατία προστέθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα στα εδάφη τους. Συνολικά, ο κορωνοϊός Covid-19 έχει εντοπιστεί σε εννέα ευρωπαϊκές χώρες.

Σε τρεις ακόμα ευρωπαϊκές χώρες ανιχνεύθηκε σήμερα ο κορονοϊός Covid-19. Η Ελβετία είναι η νεότερη που ανακοίνωσε πως εντόπισε το πρώτο κρούσμα της. Είχαν προηγηθεί η Αυστρία με δύο κρούσματα και η Κροατία με ένα. Η Ισπανία ανέφερε επίσης ένα ακόμα κρούσμα (το πρώτο που δεν καταγράφεται σε νησί).

Έτσι συνολικά ανέρχονται σε εννέα οι ευρωπαϊκές χώρες με κρούσματα της νόσου. Οι άλλες πέντε είναι οι Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Φινλανδία και Σουηδία.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Συμπτώματα, μετάδοση και μέτρα προστασίας – Συνοπτικά τι πρέπει να ξέρετε

Κορωνοϊός: “Πιστεύω ότι έχω νοσήσει! Τι πρέπει να κάνω;” – Τα πρώτα βήματα πριν τη διάγνωση

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα 13 νοσοκομεία αναφοράς σε όλη τη χώρα

Σύμφωνα με την ελβετική κρατική τηλεόραση, ο κορωνοϊός Covid-19 επιβεβαιώθηκε στο καντόνι Τιτσίνο, στη νότια Ελβετία. Ο ασθενής είναι ένας 70άρης άνδρας, ο οποίος πιστεύεται ότι μολύνθηκε σε ταξίδι του στο Μιλάνο στις 15 Φεβρουαρίου. Δύο ημέρες αργότερα παρουσίασε τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα, αλλά με τις Αρχές επικοινώνησε έπειτα από αρκετές ημέρες.

Ο άνδρας νοσηλεύεται πλέον στην απομόνωση σε νοσοκομείο του Τιτσίνο. Οι συγγενείς του έχουν τεθεί σε 14ήμερη καραντίνα.

Στην Ελβετία είχαν υπάρξει σχεδόν 300 ύποπτα κρούσματα του κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες. Μέχρι σήμερα όμως δεν είχε βρεθεί κανένα θετικό. Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη πόλη στο Τιτσίνο είναι το Λουγκάνο.

Δύο κρούσματα στην Αυστρία

Λίγες ώρες νωρίτερα, η Αυστρία είχε επιβεβαιώσει ότι ο κορωνοϊός Covid-19 έχει μολύνει δύο Ιταλούς που ζουν στο Τιρόλο. Όπως δήλωσε ο κυβερνήτης αυτού του ομόσπονδου κρατιδίου της Αυστρίας, οι δύο ασθενείς είχαν ταξιδεύσει πρόσφατα στην Λομβαρδία.

Η Λομβαρδία (πρωτεύουσα: Μιλάνο) είναι η περιφέρεια της Ιταλίας με τα περισσότερα κρούσματα του κορωνοϊού. Η πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου είναι το Ίνσμπρουκ.

Συνολικά στην Αυστρία είχαν ελεγχθεί σχεδόν 200 ύποπτα κρούσματα του κορωνοϊού. Έως σήμερα, όμως, όλα ήσαν αρνητικά.

Η Κροατία επίσης επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο κορωνοϊός έχει μολύνει ένα άτομο στα εδάφη της. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, ο ασθενής βρισκόταν στο Μιλάνο την περίοδο 19-21 Φεβρουαρίου. Τώρα, νοσηλεύεται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ, σε κλινική για λοιμώδη νοσήματα.

Το πρώτο κρούσμα στην ηπειρωτική Ισπανία

Στην Ισπανία, εξ άλλου, επιβεβαιώθηκε σήμερα το τέταρτο κρούσμα του κορωνοϊού. Ωστόσο αυτό είναι το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική χώρα και δη στην Καταλονία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia.

Η Ισπανία είχε έως τώρα άλλα τρία κρούσματα. Επρόκειτο για τρεις τουρίστες από Γερμανία, Ιταλία και Βρετανία. Ο κορωνοϊός τους είχε προσβάλλει σε άλλες χώρες, αλλά διαγνώστηκαν όταν αρρώστησαν στα Κανάρια Νησιά και τη Μαγιόρκα.

Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Καταλονίας είναι η Βαρκελώνη.