Κορωνοϊός: Συναγερμός από «αναζωπύρωση» κρουσμάτων στη Ν. Σμύρνη Λάρισας

  • Γιάννα Σουλάκη
Νέα Σμύρνη
Στη συνοικία Νέα Σμύρνη της Λάρισας, όπου πριν από λίγο καιρό είχαν εντοπιστεί θετικά κρούσματα του ιού ανάμεσα σε Ρομά, υπάρχει νέα συρροή κρουσμάτων. Ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία, αλλά και οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθώς εντοπίστηκαν 10 νέα κρούσματα, τα 7 στην ίδια οικογένεια.

Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία για τα συνεχόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε συνοικία Ρομά στη Λάρισα. Μετά από σύσκεψη με συναρμόδιους φορείς, ο Νίκος Χαρδαλιάς αποφάσισε να προχωρήσει σε μεγάλη επιχείρηση στην περιοχή για τον περιορισμό της τοπικής επιδημίας.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και σε άμεση συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στον οικισμό Ρομά της συνοικίας Νέας Σμύρνης Λάρισας, τέθηκε σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο “Ημέρα 0, Ημέρα 7, Ημέρα 14”, το οποίο περιλαμβάνει σαρωτικούς ελέγχους. Οι έλεγχοι ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή για να διασφαλίσουν τις εργασίες των ειδικών συνεργείων.

Λάρισας

Τι είναι το σχέδιο “Ημέρα 0, Ημέρα 7, Ημέρα 14”

Το σχέδιο “Ημέρα 0, Ημέρα 7, Ημέρα 14”, ονομάστηκε έτσι, καθώς προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα). Ανά φάση ελέγχων προβλέπονται παράλληλα και διαδικασίες αποκλεισμού οικοδομικών τετραγώνων και συνοικιών εφόσον εντοπιστούν θετικά κρούσματα, αλλά και διαδικασίες μεταφοράς και απομόνωσης θετικών ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ή με ήπια συμπτωματολογία, σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σχεδιασμού, 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και των αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησαν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και εκατοντάδες δειγματοληψίες εντός του οικισμού.

Για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει προς ενημέρωση σήμερα νωρίς το πρωί τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού.