Κορονοϊός: Στους 17 οι νεκροί – 71 νέα κρούσματα και 695 στο σύνολο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον “χάρτη” του ιού στην χώρα μας, δίπλα στην γνωστή μας φιγούρα κάθε μέρα τέτοια ώρα, εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, βρέθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Τον λόγο πήρε πρώτος ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Κοινωνική ευθύνη, αλληλεγγύη και πατριωτισμό ζήτησε από τους πολίτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας παρουσιάζοντας το σχέδιο δράσης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Όπως είπε ο υπουργός συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία νέων ΜΕΘ σημειώνοντας ότι «πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ, σε αυτό προσθέσαμε 80 από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση της γρίπης. Έχουμε προσθέσει στο σύστημα 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία καθώς και ολόκληρο το ΝΙΜΙΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο για τον κορονοϊό».

Συνολικά υπολογίζεται πως 2.158 κλίνες έχουν δεσμευθεί για ασθενείς με COVID -19 και όπως είπε ο κ. Κικίλιας, Παμακάριστος, ΝΙΜΙΤΣ, πτέρυγες του Αγία Βαρβάρα και το θεραπευτήριο «Άττικα» στην Ελευσίνα θα δέχονται αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. «Είναι στο χέρι σας να συνεχίσει να αντέχει το εθνικό σύστημα υγείας» σημείωσε ο υπουργός Υγείας και συμπληρώνοντας ότι θα γίνουν όσες προσλήψεις χρειαστούν για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με την Επίτροπο Υγείας της ΕΕ και τον ΠΟΥ και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έδωσε τεράστια μάχη για να εξασφαλίσει ιατροφαρμακευτικό υλικό και μέσα ατομικής προστασίας και ευχαρίστησε εκ μέρους της κυβέρνησης τόσο την Κίνα που απέστειλε υλικό όσο και τους υπόλοιπους δωρητές. Κάλεσε, δε, τους πολίτες που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντικά διοικητική τεχνική και όποια άλλη υποστήριξη είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Ακόμη ευχαρίστησε τόσο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον Σωτήρη Τσιόδρα για την συμβολή του στην “μάχη” ώστε να μπει “φρένο” στην εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Κορονοϊός: Τα νούμερα, όπως τα παρουσίασε ο κ. Τσιόδρας

Στην συνέχεια, ο κ. Τσιόδρας πήρε τον λόγο κι ανακοίνωσε πως υπάρχουν στην χώρα μας 71 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 695.

Οι νοσούντες νοσηλεύονται σε 28 περιφερειακές ενότητες, με τα περισσότερα από αυτά στην Αττική.

Το 56% είναι άντρες, με τις ηλικίες από 18-64 ετών να αντιπροσωπεύουν το 75% των περιπτώσεων. Άνω των 65 ετών είναι το 21%, ενώ σημείωσε ακόμη πως 35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, διασωληνωμένοι.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα περίπου 8 έως 10.000 άτομα έχουν προσβληθεί στη χώρα μας από τον κορονοϊό!

Ν. Χαρδαλιάς: Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου άσκοπης κυκλοφορίας

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Χαρδαλιάς.

Τα πρώτα στοιχεία από την εφαρμογή του μέτρου περιορισμού της άσκοπης κυκλοφορίας των πολιτών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως η πλειοψηφία των πολιτών μας αντιλαμβάνεται πλήρως την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης και ακολουθεί τις οδηγίες.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, newsit.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ