Κορονοϊός: Στόχος των νέων μέτρων η αύξηση στους εμβολιασμούς πρώτης και τρίτης δόσης – Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού στους 5,5 μήνες

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Τη μεγάλη εξόρμηση της χώρας για την αύξηση των εμβολιασμών της πρώτης και της τρίτης δόσης, με στόχο τον έλεγχο του καταστροφικού τέταρτου κύματος της πανδημίας πριν από τα Χριστούγεννα, σηματοδότησε με το χθεσινό μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων, προχωρά σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

Ο αποκλεισμός των ανεμβολίαστων πολιτών από όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης και αθλητισμού, που ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης (18/11) ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδηλώνει την απόφαση της πολιτείας να “πατάξει” το νέο κύμα της πανδημίας με αύξηση των εμβολιασμών.

Μέτρο, το οποίο ελήφθη για να ενισχύσει την αποφασιστικότητα των ανεμβολίαστων να κάνουν το βήμα του εμβολιασμού, να τους προφυλάξει από τις βαριές επιπτώσεις της Covid και τέλος, να προφυλάξει το δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας από την κατάρρευση.

“Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά από εδώ και στο εξής”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα «δυστυχώς επιβράδυνε τον επίλογο του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο».

“Όμως παντού, τώρα, το εμβόλιο δίνει τη νίκη στον άνθρωπο και όχι στην ασθένεια. Στην υγεία και όχι στον πόνο. Στην ελευθερία και όχι στους περιορισμούς. Γιατί όπου ο εμβολιασμός προχωρεί, ο ιός υποχωρεί”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Δείτε επίσης – Μητσοτάκης: Στοπ στην πρόσβαση ανεμβολίαστων στους κλειστούς χώρους – Στους 7 μήνες η λήξη του πιστοποιητικού στους άνω των 60

Τρίτη δόση: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για τα ραντεβού στους 5,5 μήνες

Ταυτόχρονα, όμως, με την έμμεση πίεση στους ανεμβολίαστους οι κυβερνητικοί παράγοντες αποφάσισαν να δώσουν ώθηση και στους εμβολιασμένους άνω των 60 ετών να ενισχύσουν την διαρκώς φθίνουσα ανοσία τους, ενώ σήμερα Παρασκευή (19/11) το βράδυ, ανοίγει και η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού της τρίτης δόσης στους πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Αφορμή για την επικέντρωση στην ενίσχυση των εμβολιασμών αναμνηστικής δόσης, αποτελούν τελευταίες και άκρως ανησυχητικές μελέτες για την ανοσία, η οποία ακόμη και στους εμβολιασμένους μειώνεται στο 50% μετά το πέρας 6 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.

Δείτε επίσης: «Κύμα θανάτων» μέσα στο τέταρτο κύμα – Γιατί να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση στους άνω των 65

Χαρακτηριστική ήταν η αγωνία και το μήνυμα που εξέπεμψαν χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης και ο αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής.

«Όσοι έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη 2η δόση ή δύο μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο πρέπει να κάνουν την 3η δόση» επισήμανε συγκεκριμένα ο κ. Ζαούτης, προσθέτοντας παράλληλα πως υπάρχει υψηλή μολυσματικότητα στην κοινότητα εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα και σημαντικά ποσοστά νόσησης πλέον και σε εμβολιασμένους που χάνουν την ανοσία τους εξαιτίας της απομάκρυνσής τους από τον εμβολιασμό.

Δείτε επίσης – ΕΟΔΥ: Πως θα είχαμε λιγότερους ημερήσιους θανάτους – Ποσοστά εμβολιασμένων που νόσησαν ανά εμβόλιο

Συγκεκριμένα την 14η Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει συνολικά 3.869 κρούσματα, ανάμεσα τους και σε εμβολιασμένους πολίτες, σε ποσοστό που έφτανε το 40%.

Πόσοι άνω των 60 ετών πρέπει να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου

Οι εμβολιασμένοι με φθίνοντα αντισώματα στις ηλικίες άνω των 60 ετών που πρέπει να λάβουν άμεσα την τρίτη δόση είναι περίπου 1,2 εκατομμύρια, ενώ οι περίπου 450.000 από αυτούς έχουν κάνει ήδη την αναμνηστική δόση.

Έτσι, τώρα το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου.

Πρόκειται μέτρο που αναμένεται να λάβει από τον Δεκέμβριο η Γαλλία, η οποία εφάρμοσε την υποχρεωτικότητα της τρίτης δόσης για τους άνω των 65 ετών, ώστε να μπορούν οι πολίτες αυτής της ηλικιακής ομάδας να διατηρήσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους για την πρόσβασή τους σε κλειστούς χώρους.

Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας πρέπει να δοθεί μάχη και για τον βασικό εμβολιασμό των ηλικιωμένων, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στο 79,4%. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν πετύχει στις ίδιες ηλικίες ποσοστά άνω του 90% ή ακόμη και 95%. Αυτή η διαφορά των 15 – 20 μονάδων είναι καθοριστική για να έχουμε μια πιο ήπια εξέλιξη της πανδημίας στους δύσκολους χειμερινούς μήνες που έρχονται, λένε οι ειδικοί.

Σε συνέντευξη τύπου στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης θα προχωρήσει στην εξειδίκευση των νέων μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελο Μπίνη και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Σωτήρη Αναγνωστόπουλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν