Κορονοϊός: Σταθεροποίηση της επιδημίας στην Αττική αλλά η αποκλιμάκωση αργεί – Νέα δεδομένα για το λιανεμπόριο

  • Γιάννα Σουλάκη
Αττική
Μια επισφαλής και σε υψηλά επίπεδα σταθεροποίηση καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σε νέες διαγνώσεις, εισαγωγές και νοσηλείες στην Αττική. Το γεγονός αφήνει ένα μικρό παράθυρο στην Επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει το πρωί της Παρασκευής (26/3), να δώσει το “πράσινο φως” για μερικό άνοιγμα του λιανεμπορίου σε περίπου 10 ημέρες. Ποια νέα στοιχεία προέκυψαν.

Η επιδημιολογική κατάσταση στην χώρα και ειδικότερα στην Αττική, ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί. Την αγωνία όλων συγκεντρώνει η αφόρητη πίεση στα νοσοκομεία, με 4.995 νοσηλευόμενους πανελλαδικά -οι 4.300 εκ των οποίων σε απλές κλινικές Covid- αλλά και η ασφυξία στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που στο λεκανοπέδιο έφτασε τους 405 -οι 380 εκ των οποίων σε ΜΕΘ- και στην Επικράτεια τους 706, αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω την ερχόμενη εβδομάδα.

Το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε ενίσχυση του ΕΣΥ με την ανάπτυξη 30 νέων ΜΕΘ στην Αττική, ώστε το υγειονομικό σύστημα να μην υποστεί σοβαρή καθίζηση και να μην μείνουν ακάλυπτες οι ανάγκες των ασθενών.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: 2.588 νέα κρούσματα και 52 θάνατοι – 706 διασωληνωμένοι

Αττική: “Φρένο” στην αύξηση νέων διαγνώσεων και νοσηλειών

Ενδείξεις ότι μπορεί η κορύφωση του τρίτου πανδημικού κύματος να βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης, έχουν οι επιστήμονες. Στην Αττική καταγράφεται μια μικρή υποχώρηση στον αριθμό των νέων λοιμώξεων και νοσηλευομένων  στα νοσοκομεία, αν και σε υψηλά επίπεδα.

Οι νέες διαγνώσεις παραμένουν σταθερά στις 1.200 με 1.300 κατά μέσο όρο την τελευταία εβδομάδα, ενώ οι νοσηλείες κυμαίνονται από 2.300 έως 2.500, χωρίς αυξητικές τάσεις

Συγκεκριμένα, οι νοσηλείες στην Αττική, από τις 20/3 και μέχρι σήμερα, εξελίχθηκαν ως εξής:

  • 20/3 ….. 2.372
  • 21/3 ….. 2.464
  • 22/3 ….. 2.575
  • 24/3 ….. 2.475
  • 25/3 ….. 2.480

Δεν συμβαίνει το ίδιο, όμως, με τους ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, που αναμένεται να αυξηθούν δραματικά την ερχόμενη εβδομάδα, όπως λένε οι ειδικοί. Αυτό θα συμβεί καθώς περίπου το 4% από όσους νόσησαν το προηγούμενο διάστημα και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, θα χρειαστεί διασωλήνωση και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Βατόπουλος: Σταθεροποίηση σε … τεντωμένο σκοινί

Η σταθεροποίηση που παρατηρείται είναι επισφαλής, υποστηρίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, o Kαθηγητής Μικροβιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος:

“Έχει μια σταθεροποίηση η Αττική, αλλά είναι αυτές οι υπερμεταδόσεις που είναι απρόβλεπτες. Έγινε στη Μαλεσίνα στα καλά καθούμενα και γέμισε ο τόπος κορονοϊό. Υπάρχει μια ασταθής ισορροπία σ’ αυτά τα πράγματα”, σημειώνει.

Απρόβλεπτος παράγοντας για την εξέλιξη της επιδημίας είναι ο δείκτης θετικότητας στην Αττική, ο οποίος παλινδρομεί μεταξύ του 8% και του 10%, σε ποσοστά απαγορευτικά δηλαδή για οποιαδήποτε χαλάρωση στην κινητικότητα του πληθυσμού.

Ο Καθηγητής σχολιάζει: “Έχουμε μεγάλη θετικότητα. Αυτό είναι δύσκολο γιατί δίνει πάρα πολλά κρούσματα. Πάρα πολύ καιρό λέω, ότι οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, ακόμη κι ένα μικρό χωριό μπορεί ανά πάσα στιγμή να πυροδοτήσει έκρηξη. Μπορεί αύριο να γίνει στη Νέα Σμύρνη, δεν ξέρεις που μπορεί να γίνει. Κι αυτό αποδεικνύεται κάθε τόσο. Θέλω να ελπίζω ότι το ΕΣΥ στην Αττική θα αντέξει”, λέει.

Αργή η αποκλιμάκωση – Τι έδειξε το παράδειγμα της Λάρισας για το λιανεμπόριο

Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι ξεπεράσαμε την κορύφωση του τρίτου επιδημικού κύματος στην Αττική, η βρετανική και πιο μεταδοτική μετάλλαξη που έχει επικρατήσει στη χώρα δεν θα επιστέψει την ουσιαστική αποκλιμάκωση, πριν περάσουν τουλάχιστον 3 εβδομάδες, σημειώνουν οι επιστήμονες.

Τα αξιόπιστα μαθηματικά μοντέλα που Πανεπιστημίου Κρήτης δείχνουν ότι τα κρούσματα δεν θα μειωθούν κάτω από τα 1.000 σε επίπεδο Επικράτειας, πριν από το τέλος Απριλίου.

Δείτε επίσης – Τζανάκης για κρίση στο ΕΣΥ: “Θα χρειαστούμε επιπλέον 100 κλίνες ΜΕΘ” – Που θα φτάσουν κρούσματα, νοσηλείες και θάνατοι

Επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ωστόσο, που μίλησαν στο iatropedia.gr, υποστηρίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει, πως δραστηριότητες κρίσιμες για τη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας, θα παραμείνουν μέχρι τότε κλειστές. Το παράδειγμα της Λάρισας δείχνει τον δρόμο.

Στη Θεσσαλική πρωτεύουσα, που βρίσκεται από τις αρχές Μαρτίου στο επιδημιολογικό επίπεδο του «πολύ αυξημένου κινδύνου» (βαθύ κόκκινο), αλλά δεν εφαρμόστηκαν τα αντίστοιχα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του σεισμού, υπάρχει σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου με πτωτικές τάσεις. Αυτό συνέβη, παρά το γεγονός ότι το λιανεμπόριο παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα ανοιχτό.

Συγκεκριμένα στις 3 Μαρτίου, η Π.Ε. Λάρισας συγκέντρωνε 88 ημερήσιες λοιμώξεις και 30,95 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, ενώ χθες 25 Μαρτίου εντοπίστηκαν 71 νέα κρούσματα και 24,97 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες. Αντίθετα, η Θεσσαλονίκη, με κλειστό το λιανεμπόριο εδώ και πολύ καιρό εμφανίζει άνοδο του επιδημιολογικού φορτίου στον πληθυσμό, όπως λένε οι ειδικοί.

Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει σήμερα την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, καθώς όπως διαπιστώνεται τώρα από αυτό το τυχαίο γεγονός, η εμπορική δραστηριότητα δεν φαίνεται να προσθέτει μεγάλη επιβάρυνση στην επιδημία, σε σύγκριση με άλλες.

Δεν αποκλείεται, δηλαδή, οι επιστήμονες να δώσουν έγκριση για άνοιγμα της αγοράς υπό προϋποθέσεις ακόμη και στις 5 Απριλίου, αν και η κυβέρνηση -σύμφωνα με πληροφορίες- επιθυμεί να ανοίξει το λιανεμπόριο χωρίς περιορισμούς, ακόμη κι αν το άνοιγμα αυτό παραταθεί γι’ αργότερα.