Κορωνοϊός: Στα 79 τα θύματα στην Ελλάδα – 20 τα νέα κρούσματα, 1.755 στο σύνολο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Όπως ήταν -δυστυχώς- αναμενόμενο ο νέος απολογισμός θυμάτων και κρουσμάτων της πανδημίας κορονοϊού που έχει πλήξει και την χώρα μας, συνεχίζει με αυξητική τάση μεν, αλλά με αισιόδοξες προβλέψεις περιορισμού του, καθώς φαίνεται πως η καμπύλη εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα αφήνει ελπίδες.

Στην σημερινή καθιερωμένη επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι ο κορονοϊός στην Ελλάδα έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής:

  • 79 νεκρούς, 6 περισσότεροι σε σχέση με χτες
  • 20 νέα κρούσματα σε σχέση με χτες
  • 1.755 συνολικά κρούσματα
  • 90 οι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Τσιόδρας είπε ότι τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν. Μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης και έχουμε την δυνατότητα να μετριάσουμε το κύμα. Είπε ακόμα για συζήτηση και σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανάκαμψης αλλά δεν είναι η ώρα ακόμα, είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά. Αναζητείται ακόμα ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων για να μας πει αν κάποιος πέρασε τη νόσο», είπε χαρακτηριστικά. Δεν έκρυψε επίσης την χαρά του λέγοντας: «Είμαστε χαρούμενοι με τα αποτελέσματα που έχουμε».

Τσιόδρας: Υπάρχει «φρένο» στην εξάπλωση του ιού και επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης – Αναζητούνται αξιόπιστα τέστ

Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας δήλωσε ότι «έχουμε κάνει το πρώτο βήμα» και γι’ αυτό δεν θρηνήσαμε εκατόμβες.  Συμπλήρωσε, επίσης, ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για «επιπέδωση της καμπύλης».

Σε επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ποια θα είναι τα μέτρα επανάκαμψης, ο καθηγητής τόνισε ότι γίνονται συζητήσεις, αλλά ακόμα είναι νωρίς για τελικές αποφάσεις. Συμπλήρωσε δε, ότι ακόμα αναζητείται ένα αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, ώστε να μας πει εάν κάποιος έχει περάσει τη νόσο.

«Ο έλεγχος σε επόμενη φάση θα παίξει ρόλο, όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ αντισωμάτων, κάνουμε δράσεις με ευάλωτες ομάδες, ομάδες κινδύνου, θεωρώ ότι θα είναι σε επιστημονικά κριτήρια οι κινήσεις που θα κάνουμε τους επόμενους μήνες», είπε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Όσον αφορά στην απάντηση στο ερώτημα, εάν η ανάσχεση της διασποράς θα συμβάλλει στα χαμηλότερα ποσοστά ανοσίας του πληθυσμού στην Ελλάδα, ο υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, κ. Τσιόδρας, επεσήμανε και πάλι την επίτευξη μεγαλύτερης αξιοπιστίας στα rapid test:

«Η επιδημία χαρακτηρίζεται από την καταγραφή των ακριβών δεδομένων, που δείχνει σταθερές αυξήσεις σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, η επιδημιολογική παρατήρηση της επιδημίας γίνεται πάρα πολύ καλά. Η αξιοπιστία των ταχέων μοριακών τεστ δοκιμάζεται, χρησιμοποιούμε τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούν οι υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Θέλει προσοχή η επιτήρηση και η παρακολούθηση της επιδημίας στη χώρα μας», κατέληξε ο καθηγητής.